Refter ***

Gisterenavond op het onverwachts naar Refter gaan eten, de bistro van De Karmeliet (zijstraat Langestraat). We hadden al eens eerder geprobeerd er binnen te geraken op een zaterdagavond, maar dat zat al volzet tot midden april. Op een weekdag lukte het gelijk wel, hoewel het ook wel vol zat op het einde van de avond.
Qua interieur oogt het heel mooi, strak, modern. De bediening is jong en heel vriendelijk. Ze serveren een menu aan 35 Euro, waarbij je dan kan kiezen uit een reeks voorgerechten, hoofdgerechten en een dessert of kaas. We zouden natuurlijk onszelf niet zijn als we al niet meteen voor een assortiment van 4 voorgerechtjes gingen, wat al meteen 15 euro supplement per persoon was. Alles zeer verzorgd en lekker. Op de kaart staan Vlaamse klassiekers zoals buikspek, hutsepot, konijn, kip met sla en frietjes. Dit betekent niet dat de gerechten niet afgewerkt zouden zien. Alles wat we hebben zien passeren en zelf hebben geproefd was overheerlijk.
De voorgerechtjes bestonden uit een stukje foie gras, een langoustine in curry (heerlijk!), een stukje rauwe zalm met aubergine kaviaar en een soepje van knoselder met blauwe kaas. Dat laatste gaan we thuis zeker eens proberen, lekkere combinatie van smaken.
Qua hoofdgerecht nam Filip de koninklijke hutsepot en ik de doradefilet op groentenpuree met gefrituurde ui en botersausje. De portie vis was wat weinig, de hutsepot daarentegen overdreven, met 3 grote stukken vlees. Het visgerechtje was heel lekker van smaken, zo een beetje een veredelde dagschotel. De hutsepot was heel lekker bereid, met zo alle groentjes nog net herkenbaar in de stoemp en oog voor detail (een stukje gedroogd spek die erin stak).
Waar het een klein beetje misging was bij de dessert. De chocomousse was wel lekker maar niet om omver van te vallen. Ook beetje vreemd gepresenteerd met een soort smaakloze gelei om de chocomousse van de eveneens weinig smaakvolle vanillemousse te scheiden. Geen toppertje. De koek van de citroentaart was zeer hard, op het randje zelfs van aangebrand. De vulling was op zich wel ok, maar het idee om er een crème brûlée aanpak op los te laten lukte niet. De smaak van gecarameliseerde suiker met die citroenvulling paste niet.
Ook wel beetje een vreemde ervaring waren de psychedelisch witte toiletten, die echt wel voor een ziekenhuiseffect zorgen als je van de donkere gang erbinnen stapt. Filip, kabouter klus, vond het ook qua schilderwerken niet ok afgewerkt.
Wat bij de bediening opvalt zijn de gastvrouw en gastheer. Het bedienend personeel is heel mooi in een grijs/zwart uniform, heel stijlvol en maken ook een heel georganiseerde indruk. De gastvrouw en -heer houden er een heel klassieke kledingsmaak op na, waardoor ze een beetje afsteken met de rest van het interieur. Het was ons ook niet direct duidelijk hoe ze binnen het bedieningsstramien pasten. Ze liepen soms echt wel een beetje doelloos rond.

Anyway. We zouden weer onszelf niet zijn als we daar niet aan rekening zouden liggen om ‘u’ tegen te zeggen. Ons menuutje, met apero (zeer dure porto en sherry, 6 euro ’t stuk!!!), ons supplement voorgerecht, een flesje wijn van 29 Euro (van LePlan, côte du rhone, heel lekker!) en een flesje water leverde ons een rekening op van 151 Euro. Als je gewoon standaard het menuutje volgt is de prijs super qua prijs/kwaliteit. Maar als je zo als ons, je een beetje laat gaan, dan lig je toch al gauw aan een serieuze rekening.

Eindconclusie: ***, geen 4 omwille van de desserts en de toch wel prijzige rekening, achteraf bekeken. Maar wel een plaatsje om nog een terug naartoe te gaan!

3 responses to “Refter ***

 1. Wat een tegenvaller !.Met 4 personen een menu van 35 € nemen en uiteindelijk buiten gaan met een rekening van 300 €. Dat is van bedriegt de boer.Voor alles en nog wat zijn er supplementen te betalen. Dé tegenvaller : Ik was van plan een Irish ribeye te nemen , dat was + 10 € . Doch ik liet mij een beter stukje vlees aanpraten volgens de suggestie met een naam waar ik nog nooit van gehoord had. Dat was plus 20 €. Wat ik kreeg slaat alle verbeelding. Een lapje vlees met de structuur, smaak en taaiheid van soepvlees. Ik heb het de ober verteld die zei het door te geven in de keuken. Doch geen mens die reageerde.
  Mensen, voor 75 € per persoon kan je in Brugge veel beter eten. denk daar maar eens over na. De naam zegt gewoon NIETS !

 2. Wil je geen supplementen betalen in je menu? Kom dan naar Bistro De Schilder Jan Van Eyck Plein 13.
  We zijn actief sinds 1983, we serverven Vlaamse specialiteiten zoals konijn, vlaamse stoverij en natuurlijk verse vis uit de Noordzee.
  Zeg “Vertellementjes” tegen de bediening en krijg een gratis Brugse Zot bij je maaltijd.

  Smakelijk!

 3. Vorige week gaan eten in de Refter . Wij hadden hoge verwachtingen . Helaas licht teleurgesteld terug naar huis . Toffe zaak qua inrichting , leuk om er te zitten . Het personeel was ook vriendelijk & behulpzaam . Spijtig genoeg waren de gekozen gerechten ” net niet ” . Vooral het dessert was quasi smaakloos , en loste zeker niet de verwachting in die men suggereerde door de beschrijving die op de kaart stond . 2e tegenvaller waren de toiletten . Menig wegrestaurant scoort beter op dit gebied . Hier is zeker nog werk aan . Indien men de lat iets hoger legt , dan kan dit best een topper worden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.