Slowcooking Rode Kool

In ons groeten/fruit pakket stak een rode kool vorige week. Dit is het soort groente die ik zelf niet vlug zal kopen in de winkel, dus eigenlijk wel tof om die dan toch in huis te hebben en na te denken wat je ermee kan doen. Mee in het pakket zaten ook 6 grote stoofappels. In een van onze vele kookboeken kwam ik het groenten kookboek van Jane Grigson tegen. Echt een aanrader. Per groente krijg je een heel uitgebreide beschrijving, tips hoe je die kan bewaren of wanneer best kopen en ook originele recepten.
Mijn moeder kan heel goed rode kool klaar maken, ze maakt die dan altijd heel zoet en stooft die dan nog een keer extra in goeie boter. Ik wou eens zien naar een ander recept en maakte ze zo klaar:
Je neem wat spekblokjes en bakt die lichtbruin in goeie boter (redelijk wat). Hierop leg je de rode kool in dunne reepjes/stukje gesneden (een volledige kool) en dan daarop leg 6 stoofappels in schijfjes (zonder klokhuis). Mee tussen de appels leg je een bouquet garni. Je overgiet alles met een kwart liter bouillon (ik heb kippebouillon genomen) en een goeie scheut cognac. Dan dek je dit af met een vel aluminiumfolie op de appels en dan het deksel op de pot. En dit laat je dan 2,5 uur lichtjes stoven, over slowcooking gesproken! Gewoon nu en dan eens zien of er nog vocht genoeg in is, ik heb er niets moeten bij doen en je zag zo iedere keer het volume in je pot slinken, tof om te zien en je huis ruikt heerlijk, beetje naar je moeders/grootmoeders keuken.
Na 2,5 uur haal je folie weg, bouquet garni eruit en je mengt alles goed door (de drie lagen spek-kool-appel). En dan klaar! De kool heeft een fijne smaak door het spek, cognac, appels, maar niets overheerst, is zo gelijk een gesofisticeerde kool geworden in dunnen reepjes die perfect beetgaar zijn, zonder moes.
Van 1 kool had ik bijna 2,5 kilo bereiding, dus best wel paar potjes voor de diepvriezer klaarhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.