Lekker gezond: groentenlasagne!

Een manier om iets lichts en gezond te maken én tegelijkertijd je restjes groenten te verwerken. Je kan gerust variëren met de groenten, mixen wat je zelf lekker vindt. En je kan er ook hesp of gehakt aan toevoegen, voor een niet-vegetarische versie.

Ingrediënten:
– 1 ajuin
– 1 bontje wortelen
– 1 brocolli
– 2 stalen prei
– 1 potje ricotta kaas
– 1 kleine verpakking light room
–  5 grote tomaten
– 1 teentje look
– 1 bosje koriander
– 150 gr gemalen kaas (gruyère of emmenthal, light naar keuze)
– knoflook
– kruiden: oregano, basilicum, peper, zout, piment d’espelette, pimenton de la vera (gerookte paprikapoeder).

– 300 gr kalf-varken gehakt (kan je ook weglaten)

Voor de verse pasta:
– 200 gr bloem (zuivere tarwebloem, extra fijn gemalen)
– 2 eitjes

Deze lasagne is met verse pasta gemaakt. Maakt het super lekker, maar kan natuurlijk ook met lasagnebladen die je koopt. Let dan wel op dat je voldoende saus toevoegd, de pasta slorpt wel wat vocht op + moet ook langer in de oven dan. Anders kan het te droog worden.

Werkwijze:
– Snij de wortels in kleine schijfjes, stoof aan in olijfolie met gesnipperde ajuin (de helft) met klein beetje water, en laat ze beetgaar koken.  Kruiden met peper en zout. Haal ze van het vuur en meng met handvol gehakte koriander.

– Snij de brocolli in kleine roosjes en prei in snippers. Stoof beiden groenten aan in olijfolie en laat gaar worden in beetje water. Kruiden met peper en zout. Haal van het vuur en laat uitlekken.

– Snij de tomaat in grove stukken. Stoof gesnipperde ajuin (de andere helft), voeg de tomaat toe en een grote teen knoflook, geperst.  Laat goed doorkoken, zodat je een dikke tomatensaus krijgt. Kruiden met peper, zout, basilicum, oregano, piment d’espelette en pimenton de la vera. Niet te veel, want beide kruiden smaken heel sterk door. Heb je dit niet in huis, kruid dan gewoon met wat chilipoeder of tabasco. Haal de saus van het vuur en mix.

– Smelt de ricotta met de light room en roer tot ze een gebonden sausje vormen. Kruid met peper en zout. Niet laten doorkoken.

– Bak het gehakt en plet met een vork, tot je vlees brokkelig is.

– Maak je verse pasta deeg (in kneedmachine of met de hand, bloem met ei vermengen). Laat deeg even rusten en haal dan door de pastamachine, zodat je mooi grote pastavellen hebt. Deze kan je dan snijden naar de vorm van je lasagnevorm.

Verwarm je oven op 180 graden.

Zet alle groeten en de 2 sausen op tafel. Vet een lasagnevorm in met olie. Vul de vorm nu met laagjes groenten, saus en pasta. De volgorde speelt geen rol, wel waar je mee start (saus) en je eindigt (saus bovenop een pastavel). Ik werkte ongeveer zo: tomatensaus-pastavel- wortels-ricottasaus-pastavel-broccoli/prei-ricottasaus-gehakt-tomatensaus-pastavel-tomatensaus. Eindig met gemalen kaas over heel de schotel.

Zet in de oven, 180 graden, ongeveer 20 minuten. Als je werkt met gedroogde vellen, zorg voor voldoende saus en laat het 30 minuten in oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.