De ballen van Wim Ballieu***

Over kort op de bal spelen gesproken :-), zaterdag ging Balls & Glory de eerste keer open, deze middag ging ik er lunchen… Balls & Glory is het project van tv-kok Wim Ballieu, die vorig jaar een eerste restaurant opende in Gent en nu is Brugge dus aan de beurt, weliswaar met een andere chef, al is Wim Ballieu wel aanwezig in het begin. In de Langestraat, een straat die een beetje aan een revival bezig is, werd een geschikt pand gevonden en kon de bal aan het rollen gaan (dit is de laatste flauwe woordspeling, beloofd!). Het interieur is een mengeling van beton, blote muren en blank hout. Een dame die binnenkwam dacht halvelings dat ze nog niet volledig klaar waren met de verbouwingen, maar dat is dus niet zo. Vooraan een open keuken met koeltoog waar verschillende gehaktballen liggen om mee te nemen, achteraan een lange houten gastentafel. Ook aan de keuken is er een stukje voorzien waar je kan zitten.

Op tafel staan karaffen water, glazen, bestek, servetten en schalen vers fruit, bedoeling is dat je de bestelling doorgeeft wanneer je binnenkomt en aan tafel bestek en zo neemt. Ben je gehaast of wil je ’s avonds thuis een gehaktbal eten dan kan je ook alles meenemen. Leuk is ook dat er kleine balletjes zijn om als aperitiefhapje te serveren.

Dagelijks zijn er een twee verschillende ballen te verkrijgen om ter plaatse op te eten. Om mee te nemen is er een grotere keuze, die dien je dan wel bij voorkeur in een heteluchtoven thuis op te warmen. Deze middag was er keuze tussen champignon/truffel of appel. Daarbij serveren ze een slaatje of een stoemp.

Ik koos voor de champignon/truffel met een stoemp van onder andere courgette, erwt en wortel. Ik dronk er een Vedett bij. De bediening gaat vlot, eigenlijk is het alleen maar opscheppen want alles is al klaar. En ik moet zeggen, het smaakte heerlijk, de vulling binnenin de bal liep er uit, de stoemp was vers en smaakte super, er waren ook nog twee sausjes er bij: een saus op basis van kalfsfond met een zoete toets en een groene currysaus .

IMG_0181

Ik dronk ook nog een voortreffelijke koffie uit een thermos en kreeg er een stukje chocoladebrownie er bij die een uur voordien nog in de oven zat.

Ik betaalde €18, een ball met stoemp kost €12 en ik vermoed een Vedett en koffie elk €3. Ik had lekker en genoeg gegeten, een bal is een flinke portie en was vlug terug buiten, ideaal voor een snelle lunch dus. Je merkt wel dat ze er nog een beetje moeten inkomen en de open keuken zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken maar een keer alles georganiseerd is komt het wel goed.

Balls & Glory biedt een vlugge en evenwichtige maaltijd aan, ideaal voor mensen die over de middag niet veel tijd hebben maar zich niet willen laten gaan in de frituur, tegelijkertijd ga je er ook niet iedere middag gaan. Open van 1à tot 17u, op zondag zijn ze dicht. Er wordt nog nagedacht om op vrijdagavond langer open te blijven. Origineel concept en leuk dat zoiets ook in Brugge te vinden is.

2 responses to “De ballen van Wim Ballieu***

  1. Wij zijn er deze middag gaan lunchen en het heeft ons zeker en vast gesmaakt. Buikje vol gegeten voor maar 12 euro per persoon voor het eten. Glas verse limonade met limoen erin gedronken die ook zeer lekker was. No nonsense zaak, niets speciaal gewoon wat het is, goed en veel. Deed me denken aan enkele zaken in Gent waar dit concept wel meer gebruikt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.