Zelf zalm roken

Wil je eens indruk maken op je gezelschap dan kan je misschien eens zelf zalm roken.

De zalm dient koud gerookt te worden, dat wil zeggen dat de temperatuur niet boven de 30°C mag komen, anders wordt de zalm gegaard en kan je er geen mooie plakjes meer van snijden. Te warm gerookte zalm kan je nog altijd verwerken in een pasta of gewoon op een toastje serveren.

Koop een mooi stuk zalmfilet van ongeveer een kilo maar zorg er voor dat het vel er nog aan hangt. Wrijf de zalm in met een zoutmengsel dat bestaat uit grof zeezout (1kg), rietsuiker (200gr), korianderbollen, mosterdzaad, zwarte peperbollen en gedroogde basilicum. Leg de zalm in een schaal, leg er folie over en een gewicht zodat er druk op de zalm wordt gezet. Zet de schaal voor 24 uur op een donkere en koele plaats. Het zoutmengsel zorgt er voor dat alle vocht uit de zalm wordt getrokken en een natuurlijk laagje wordt gevormd. Leg de zalm nu op het bovenste rooster van een rookoventje (bv van Barbecook) en gooi rookchips op de houtskool. Het moeilijkste is nu om de temperatuur gedurende een 3tal uur niet boven de 30° te laten komen. Als dat lukt heb je een mooi stukje koud gerookte zalm!

Tip: gebruik rookchips van Jack Daniels, gemaakt van oude whiskeyvaten…

Smakelijk!

One response to “Zelf zalm roken

  1. Super recept!
    2 kleine aanvullingen:
    1: het is makkelijker om koud te roken als (1) het buiten koud (< 10° C) is en (2) er een schotel koud (regen)water in de regenton staat om de warmte te absorberen (bij voorkeur tussen het vuur en de zalm) – een vuurtje van een 3-tal (kokos)briketten is voldoende om 4 uur te roken
    2: Zowat elk onbehandeld loofhout is geschikt om te roken – schilfers van bij de schrijnwerker zijn ideaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.