Op zijn marokkaans, Ryad **

Gisterenavond, redelijk impulsief, beslist om te gaan eten in restaurant Ryad (www.ryad.be) in de Hoogstraat in centrum Brugge. Ryad is een Marokkaans/Indisch restaurant, heel mooi interieur, prachtige grote foto’s aan de muur.  Ik was daar een tijdje terug eens geweest en had heel goeie herinneringen aan de cous cous royale, de gezellige sfeer (met buikdanseres, klinkt melig, maar was  een heel sierlijke en elegante verschijning).
Er was nog plaats in het restaurant, is redelijk ruim. Ons oorspronkelijk plan om enkel maar een cous cous te eten werd algauw verlaten, toen de ‘baas’ ons overtuigde om een bordje mezzes, met verschillende marokaanse hapjes, als entree te nemen en ipv enkel maar de cous cous er ook een tajine bij te nemen. Hij klonk zeer overtuigend, dus gedwee als we zijn en elk excuus is ok om een mooi menuutje te eten, bestelden we wat hij aanraadde.
Tot daar toe perfect, maar dan begon het een beetje fout te lopen. We werden bediend door een oudere man, franstalig die toch wel beetje vreemd deed. Stuntelig met de wijn en het poefje waarop het stond, ik vreesde bij het uitschenken dat hij naast mijn glas zou gieten. Zijn commentaar tegen mensen aan tafels rond ons was onverstaanbaar, soms in het frans  of het engels, beetje vreemd gedrag, was constant in de weer met tafelkleden, liep beetje rond zonder doel.
We kozen voor elk een aperitief maison, wat een soort mierzoete kirr bleek te zijn en een mogelijks nog zoeter fruitsapdrankje. Echt niet lekker, je kiest beter meteen een flesje wijn (wij hadden de Santa Julia uit Chili genomen, viel goed mee).  De presentatie van de mezze op een lang bord zag eruit alsof het er van gevallen was en er terug opgelegd. Heel jammer, want op zich was alles heel lekker, met veel koriander en kaneelsmaken. De cous cous royale was eigenlijk verre van royale. In mijn herinneringen zag ik een berg mals vlees, lekkere groentebouillon en vooral veel eten, niet op te krijgen. Deze keer kregen we 5 miniscule stukjes uitgebakken droog vlees (oa een stukje worst van iets van 10 cm, echt triestig). De couscous met de bouillon op zich was wel lekker, maar presentatie was echt triestig. Het eten dreef echt in het vet. Ook daar wel niet slecht, maar niet echt iets om opnieuw te bestellen.
Finaal dan toch niet beslist om een koffie daar te drinken en gewoon af te rekenen. Gezien onze ober niet in beweging kwam, hebben we aan de bar betaald. Rekening viel nog wel mee, was iets van 50 euro per persoon. Maar nuchter bekeken, eigenlijk wel veel geld voor wat we gekregen hebben.
Conclusie: lekker eten op zich, maar heel jammer van de presentatie en de bediening + check ook op hoeveelheden van vlees en best ook niet heropwarmen, zoals het vlees dat wij gekregen hebben.

3 responses to “Op zijn marokkaans, Ryad **

 1. Afgelopen zaterdag zijn wij ook gaan eten bij Ryad, met 4 personen. En hoewel het eten redelijk lekker en zeker vers was, moet me toch van het hart dat de prijs voor (vooral) de mezze echt heel erg hoog ligt, voor wat het maar is. Wij kregen 1 bordje voor 2 personen met 3 dunne sneetjes brood, 2 hele kleine briks, en 4 minischaaltjes met geraspte worteltjes, auberginesla, rode biet en courgetteschaafsel. En dit voor 25 euro. Ryad is een restaurant dat biologische groenten gebruikt, wat ik ten zeerste waardeer… Maar ik koop zelf ook mijn fruit en groenten bij een plaatselijke bio-boer, en het is algemeen geweten dat dit inderdaad een beetje duurder is, maar zo duur?
  Wij waren met 4 personen 198 euro kwijt, voor 2 bordjes mezze, 4 bordjes tagine-couscous kip en veggie en 2 dessertjes. Reken daarbij 4 aperitiefjes en 2 glazen wijn + flesje water. Heel jammer, want zo veel moeten betalen voor zulke kleine bordjes is gewoon een dumper op de avond.

 2. Ik ben gaan eten in restaurant Ryad met een bongo wereldkeuken. Doordat ik voor de vervaldatum gereserveerd had was het geen enkel probleem om op een latere dag te komen.
  Het was een zeer vriendelijke bediening en lekker eten. De Marokkaanse sfeer en gezelligheid was zeker aanwezig.
  Een echte aanrader om als koppel eens uit eten te gaan.

 3. Zijn daar keer geweest met een Bongo bon en zijn toen volledig afgezet geweest door dit restaurant. De bongobon is geldig voor elk een gerecht van 19€.. Daarvoor kregen we toen bij Ryad ofwel de kofta gehaktballetjes oftwel tajine met kip. Zonder bongo bon was er dan nog keuze uit tajine lamschenkel, heel weinig keuze dus. Mijn vriendin wou graag de lamsschenkel en vroeg of het mogelijk was om wat bij te betalen. Dit was mogelijk mits 5€ opleg om aan de 24€ te komen van de lamschenkel. De sfeer in het restaurant lijkt goed, mooie inrichting en aangename muziek, maar de service trok op niets.

  Mijn vriendin wou water en op het menu was enkel keuze uit ‘bio water’, 2 merken die beiden 4€ kosten voor een halve liter, onder andere S pellegrino. Mijn vriendin wou eigenlijk maar 25cl, maar dat was geen optie op de kaart. Even later kom de eigenaar met het water.. 2 flesjes chaudfountaine van 25cl waarbij hij trots zegt, water van dichtbij 🙂 Het eten zelf hebben we een uur moeten op wachten terwijl er maar 3 of 4 andere koppels in het restaurant waren en het duidelijk uit de microgolf kwam aangezien de man alleen in het restaurant werkt. Het is veel te duur en niks speciaals! Kon dit makkelijk thuis gemaakt hebben. De lamschenkel vrij vettig en klein en voor mij slechts 3 mini gehaktballetjes in wat rode saus. Gelukkig is mijn vriendin geen grote eter en kreeg ik meer van de couscous anders was ik aan tafel gestorven van de honger. Maar de echte horror moest nog beginnen. Bij het afrekenen heeft de man ons 5€ teveel aangerekend. Wij stonden er op dat moment niet echt bij stil want hij terwijl hij de prijs zei grapte hij dat “het voor niks is”… Wij stonden versteld van zijn arrogantie en hebben dus helaas niet meegerekend. Mijn vriendin betaalde met een briefje en wij zouden 1 € terug moeten krijgen.. Terwijl wij daar op wachten en hem aankijken neemt hij zijn reservatieboek en zoekt de naam van mijn vriendin op en zegt: ” aaah ..(naam vriendin)…” Wij antwoorden: “ja……?” En dan werd het duidelijk dat het gewoon wat zever was om ons van het wisselgeld af te leiden. Hij keek gewoon eens dom in ons gezicht als van.. “OK, ga nu maar uit mijn restaurant, ik beslis dat ik fooi verdien.” Wij stonden echt versteld en het was een zeer ongemakkelijke situatie dus we zijn dan maar gewoon naar buiten gegaan, om daar pas te beseffen dat hij ons ook nog eens teveel had aangerekend.

  Deze man verdiende helemaal niks, we hadden al veel te veel betaald voor wat we gekregen hebben en dan ript hij ons nog eens in ons gezicht af, met de glimlach. Ons zie je daar dus ook nooit meer terug!!! EN WIJ RADEN IEDEREEN AF DAAR OOIT EEN VOET BINNEN TE ZETTEN…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.