Grijze Werelderfgoeddag in Brugge

Vandaag was het werelderfgoeddag, in gans Vlaanderen, dus ook in Brugge. Als gidsen in spe en Brugge-minnend als we zijn, konden we hier niet op ontbreken. Even het programma doorgenomen en na een copieus ontbijt in Het dagelijks brood (waar de serveuze ons al kent en meteen een boekje meeneemt om te schrijven als we de bestelling doorgeven omdat ze gezien de hoeveelheid het niet allemaal kan onthouden) een paar zaken bezocht. Eerst naar de hallen geweest bij het Belfort, waar er gastenboeken van de stadsschouwburg lagen die je kon inkijken. Er was zo een klein tafeltje voorzien waar je 4 dikke boeken kon inkijken. Blijkbaar niet zo heel veel bijval, want toen wij ons neerzetten om ze te doorbladeren nam de fotograaf spontaan 20 foto’s van ons. Wel leuk, zo de commentaren van de artiesten lezen. Sommigen zoals de Nieuwe Snaar en de Dolfijntjes hadden er echt zo een hele cartoon pagina van gemaakt.
Daarna zijn we naar de Jeruzalemkerk geweest. Wie dit kerkje nog nooit heeft gezien, zeker de moeite om eens binnen te stappen. Het is heel klein en ook wel een beetje vreemd qua interieur en indeling maar heel mooi. Een beetje verder zijn we naar de Stijn Streuvelstraat gestapt en daar het domein van de  Schuttersgilde Sint-Joris  binnengestapt. Normaal gezien een zeer select gebeuren waar enkel mannelijke leden binnenmogen, tenzij het een feestje is en dan mogen de vrouwen blijkbaar ook mee. Is wel indrukwekkend om die bogen te zien en ook in hun gebouw zelf de geschiedenis van hun gilde. Het is de oudste in België, bestaat al sinds 1302 en om lid te worden moet je voorgedragen worden, dan zo gelijk 3 jaar volhouden en dan ook denk ik wel wat geld investeren in je boog. Even ook mogen de boog vasthouden en mikken op het 32 meter hoge toren om daar iets van te schieten, bijna niet te doen om dan stil te blijven staan en recht omhoog te mikken met precisie. Tot dan viel de erfgoeddag wel mee. Het begon bergaf te gaan toen we arriveerden voor onze ‘kunstige’ wandeling op de markt. De gidsenbond had een wandeling uitgestippeld rond het thema van de dag, vriendschap, en kunstenaars/kunstwerken doorheen Brugge. De gids zelf viel reuze mee, maar het publiek die bleek op zich werelderfgoed te zijn (gemiddelde leeftijd 73 jaar) , met uitschieter een klein dik hobbitmadamtje die dacht het telkens beter te weten dan de gids. Toen ook de kunstwerken verre van interessant bleken te zijn, hebben we na een half uurtje de wandeling verlaten.
Het leek ons op dat moment veel leuker om een koffie met lekker taartje te gaan eten bij Van Mullem, rechttegenover de Schouwburg. In het naar daar stappen wel nog even de Heilige bloedkapel binnen te stappen (waar we onze kunstgeschiedenisles nog even konden toepassen bij het detecteren van een sedes sapienta uit de romaanse tijd en een pièta beeld) en ook de schepenzaal in het Brugse Vrije. Beiden ook wel de moeite om even binnen te stappen.
Al bij al wel een leuke dag, maar toch wel de indruk gekregen dat Werelderfgoeddag voornamelijk de ‘ouderen’ aanspreekt en ook wel de gidsen in spe zoals wij, blijkbaar. Zou wel leuker zijn mochten ze met hun programma wat meer zouden mikken op een jonger publiek, door bvb de plaatsen die bezocht worden of het thema wat leuker te gaan invullen. Denk dat er wel meer interesse zou zijn, ook van de jongere mensen want opnieuw wel gezien dat er heel wat mooie zaken te bezoeken zijn, zonder dat het saai en oubollig moet overkomen.
Nog een meegevertje als je in ’t stad bent op zondag en je mist nog een paar boodsschappen, het klein GBtje in de Steenstraat is open tot 18u00!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.