Pillen draaien in de oude apotheek

Tijdens onze cursus gids moeten we afwisselend proefbeurten gidsen in de stad of in een museum. Deze week was het oud Sint Janshospitaal aan de beurt.

Ik moest de groep iets meer vertellen over de oude apotheek. Na een bezoek ter plaatse en wat opzoekingswerk kwam ik toch enkele leuke weetjes en feiten tegen.

Zo werd de apotheek ingericht in 1643 en werd ze bemand door twee zusters die vooral uit het “cruydenboeck” van Dodoens bereidingen maakten. De inrichting van de apotheek is heel goed bewaard gebleven en bleef in bedrijf tot 1972.

De oudste kruiken zijn de bruine baardmankruiken, verder kan men geglazuurde potten ontdekken waar geneeskrachtige waters, zalven, pillen en extracten in bewaard werden. De pleisterkast werd in die tijd gebruikt om lappen textiel met helende zalven te bewaren. De gifkast uit massieve eik en robuuste sloten staat er ook nog evenals verschillende vijzels en weegschalen.

Eigenlijk wel indrukwekkend als je bedenkt dat de inrichting enkele eeuwen oud is en nog geen 40 jaar geleden daar nog pillen werden gedraaid.

Het complex is echt wel een bezoekje waard, soms weten we echt te weinig af van onze stad waar we bijna dagelijks door fietsen of wandelen.

One response to “Pillen draaien in de oude apotheek

  1. Mijn oudste voorvader, Moerman Cornelis °te Brugge gehuwd me Catheline d’Ellemsin (Zij woonden op het Sint-Amandsplein (nu Bezemmarkt te Brugge, was kruidkundige en lid van de Cruydenhalle en zou als apotheker gewerkt hebben. Hij was geboren in 1519 en zij in 1520, hij gestorven in 1578 en zijn in 1571.
    Wil a.u.b. nakijken. Klein antwoordje als het kan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.