Tanuki, op zijn japans in Brugge ****

Brugge telt een paar japanse restaurants, maar de beste bij uitstek is wel Tanuki. Vorige week ben ik er gaan eten met een vriendin. Tanuki is een ware tractatie voor de smaakpapillen, iets minder voor de portemonnee, want wat je ook eet, je betaalt wel veel geld.
Als aperitief namen we de cocktail van het huis en een koude sake, die je net zoals een margherita drinkt met een beetje zout op het randje. Niet zo’n goed idee, want het zijn nogal straffe drankjes. Gecombineerd met een half flesje wijn is het toch wat teveel alcohol voor bij een gezellig avondje tafelen.
De wijnkaart is zeer uitgebreid, maar eigenlijk ook wel heel duur. We kozen een muscadet, de meest betaalbare witte wijn (denk iets van 25 euro) en deze bleek heel lekker te zijn.
We startten met een portie sushi (11 stuks voor 26 Euro). De sushi met tonijn smelt werkelijk op je tong en  nu en dan komt de wasabi die ze tussen de vis en de rijst hebben gesmeerd door qua smaak, heerlijk!
Daarna hadden we een kleine portie tempura, eigenlijk meer een hapje. Het waren wat asperges, een stukje vis, een scampi en nog courgette en een andere groente gefrituurd in tempuradeeg. Ook heel lekker, niet vettig, ondanks het feit dat het gefrituurd is.
Als hoofdgerecht op de tepan yaki (grote bakplaat) gebakken is de keuze wat beperkt, 5 gerechten. We kozen voor zalm en tijgergarnaal. Beiden worden geserveerd met een kommetje rijst en een soja/groenten mix. De zalm was perfect gebakken, buiten een krokant korstje, binnenin niet droog en vol smaak. Soms wat moeilijk om met stokjes te eten, maar het hoort natuurlijk bij de sfeer.
Japanse desserts zijn niet aan ons besteed. Je moet echt wel te vinden zijn voor de smaak van groene thee ijs, een van hun bestsellers, maar dus niet voor ons. Ik neem wel een gewoon kopje groene thee, in huis gemaakt.

Als je met een klein gezelschap bent, dan is het wel leuk om naast elkaar aan de tepan yaki zelf te zitten, zo zie je debereidingen van dichtbij en ook de handigheid van de koks met hun messen en materiaal. Wij zaten aan een van de tafeltjes, wat ook heel gezellig is.
De bediening is super vlot, soms wat grappig in uitspraak, maar echt wel vriendelijk. We betaalden 150 euro voor 2 personen, dus elk zo’n 75 Euro. Niet goedkoop, zoals ik al zei, maar als je echt van japans eten houdt, het betalen waard. En mocht je het nog nooit geprobeerd hebben, dan zeker eens Tanuki uitproberen. Absoluut een topper.

One response to “Tanuki, op zijn japans in Brugge ****

  1. een echte aanrader, alles is supervers (wat eingelijk ook niet anders kan als je werkt met rauwe vis), zeer smaakvol perfect in ballans, de meerkeuze lunch formules zijn zeer interresant, alleen jammer van de vrij dure wijnkaart…maar toch een absolute topper in Brugge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.