De architect van Brugge…

Vorige week ben ik naar de tentoonstelling geweest over Louis Delacenserie in het Gruuthusemuseum. Deze werd opgezet ter herinnering aan zijn overlijden, dit jaar een eeuw geleden. Delacenserie mag gezien worden als de man die er, samen met nog een paar anderen, voor gezorgd heeft dat Brugge er uit ziet zoals we het nu kennen. Hij tekende onder meer de plannen voor het provinciaal hof op de markt, de vroegere rijksnormaalschool in de Vlamingstraat, de minnewaterkliniek… Hij was ook betrokken bij ontelbare restauratieprojecten, waar hij na een grondige studie bepaalde stijlelementen aan toe voegde of gebouwen in ere herstelde. Samen met onder meer James Weale was hij een absolute voorstander van de neo gotiek en veel van zijn ontwerpen zijn dan ook in deze stijl.

Hij was een zeer bezige bij want naast stadsarchitect ontwierp hij ook nog het centraal station in Antwerpen en de Sint Petrus en Pauluskerk in Oostende.

 De tentoonstelling is ondergebracht in vier zalen op de boven- en tussenverdieping van het Gruuthusemuseum. Je vindt er verschillende plannen en ontwerpen, foto’s van voor en na een restauratie en detailopnames van de inrichting van het provinciaal hof. Er loopt ook een film waar hedendaagse architecten hun zeg zeggen over de architectuur in Brugge.

Wanneer je er toch bent kan je ook eens de permanente tentoonstelling in de benedenruimte bezoeken en de bidtribune van de heren van Gruuthuse, die uitgeeft op de Onze Lieve Vrouwekerk, zeer speciaal.

De tentoonstelling over Delacenserie loopt nog tot april volgend jaar, inkom voor de Bruggelingen is overigens gratis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.