Heerlijk eten in ’t Laurierblad*****

Gisteren zijn we gaan eten in restaurant ’t Laurierblad in Berlare. Een eindje rijden maar het was de moeite meer dan waard! ’t Laurierblad is het restaurant van Guy van Cauteren, gekend van zijn kookrubriek op Vitaya maar bovenal een kok met respect voor het produkt en dat zonder veel tralala op het bord brengt.Berlare zelf is een klein dorp en het restaurant ligt schuin tegenover de kerk. De zaak is klassiek en rustiek ingericht, in een salon vooraan kan je een aperitief drinken en de kaart bekijken.

Wij kozen voor het menu Découverte, aperitief, wijnen, water en koffie waren inbegrepen. Enkel voor het kaasbord dien je een supplement van €10 te betalen. Naast het découvertemenu kan je ook nog kiezen uit verschillende andere menu’s. Speciaal op zondag kan je ook kiezen voor “de familietafel op zondag”, daarvoor krijg je drie gerechten aan €45, met wijn, water en koffie wordt dat €65.

Als wachtbordje kregen we lekkere bladerdeegstengels, een klein kaaskroketje, mini crocque monsieur, mini quiche en een stukje salami met olijf. Vooral de stengels waren heerlijk. Als tweede hapje kregen we nog een sneetje kalfskop met een eierslaatje. Dat de chef slagerszoon is laat zich hier duidelijk proeven, heel lekker.

We begonnen met een heerlijk en eenvoudig slaatje met twee grote Sint Jacobsvruchten, het koraal werd er apart naast geserveerd. Lekkere smaken, perfect gebakken.

Een aardappel – prei bouillon met Gilardeau oester was het vervolg, de oester smaakte heel intens naar de zee, je proefde in je mond wat je normaal ruikt wanneer je langs de zee wandelt.

Absoluut hoogtepunt in het menu was de medaillon van staartvis met een lepel knolselderpuree en een heel lekkere saus, subliem!

Ons volgende gerechtje was een halve kreeft met vadouvankruiden (een kruidenmengeling uit India met kerrieblad, look, mosterdzaad,…) In de scharen was de nasmaak een beetje flets maar in de staart en de pootjes kreeg je de smaak ten volle in je mond.

Hoofdgerecht was melklam in hooi gegaard met groene sojabonen en kastanjepuree en een lekkere braadjus. Ook hier weer die intense smaken, een eenvoudige presentatie en superproducten. Voor mij mocht er een sneetje meer op mijn bord gelegen hebben…

De kazen volgden naadloos de voorgaande gerechten en waren mooi rijp, de getoaste brioche er bij was lekker.

Als dessert kregen we een tartaar van ananas en mango met een smeuïg vanille ijs. Voorafgaand aan de koffie en thee kwam er ook nog een ober langs met een karretje met huisgemaakte snoepjes, op een bordje kwamen o.m. orangettes, cuberdons, mini eclair, zandkoekjes en pralines. Na de maaltijd kwam de chef nog bij iedere tafel langs om te horen dat het goed was geweest…

Voor de ganse menu, alles inbegrepen betaalden we €140 per persoon, niet min maar toch ook wel prijsvriendelijk als je de ingrediënten ziet en weet dat aperitief (champagne), wijnen, water en koffie inbegrepen waren. Wij waren alleszins onder de indruk van hetgeen we gegeten hebben en de manier waarop het op ons bord kwam. Dit is een pure keuken die niet verloren gaat in espuma’s, emulsies en schuimpjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.