’t Huis van Lede, verborgen en heerlijk

Toevallig pikte ik een aflevering mee van ‘Komen eten’ waar sterrenchefs voor elkaar kookten. Een ervan was Frederick Dhooge van ’t Huis van Lede. Hij maakte op mij een zeer professionele indruk en serveerde een keuken met veel zorg bereid en respect voor het product. Ik had het adresje in gedachten gehouden om eens te bezoeken, en op een middag ben ik er gaan eten samen met een collega.
Het restaurant ligt nogal verborgen in Lede, een deelgemeente van Kruishoutem. Het was een dinsdagmiddag, maar de zaal zat wel redelijk vol. Een gemengd publiek van zakenmensen, familietafels en een paar koppeltjes. Het straalt allemaal wel wat landelijkheid uit, naar interieur en opzet, maar wat op je bord komt overstijgt dan zeker.
Op hun site las ik dat ze in 2007 een michelinster binnenhaalden. Het restaurant heeft niet zoveel naambekendheid als andere resto’s met 1 ster, maar verdiend die zeker.
We namen de lunchmenu, wat bestond uit 3 gangen voor 39 euro. Voorgerecht was een huisgerookte zalm met een quenelle van zure room. Zonder twijfel de beste zalm die ik ooit heb gegeten. Ik hou niet zo van de vette smaak van zalm, maar deze was mooi droog maar tegelijk vol gerookte smaak. Hoofgerecht was iets zuiders. Een mooi stukje lamsfilet, zeer zacht vlees, lekker rosé gebakken met een beetje puree, rolletjes courgette gevuld met brunoise van zuiderse groentjes en artisjok. Aan tafel kwam de chef er nog wat kruidenolie opgieten. Heerlijk. Zeer fijn bereid en gedresseerd en de smaken samen waren perfect. Als dessert was er nog een brownie, met witte chocolade ijs en chocomousse. Een behoorlijk zwaar dessertje, maar kleine portie. Smaken opnieuw perfect gecombineerd.

Je betaalt iets meer voor zomaar een lunch, maar je krijgt er een sterrenmaaltijd voor. Alles was perfect, ik kan werkelijk niets opmerken, het was ronduit heerlijk.
Wij hadden aangegeven dat we niet veel tijd hadden en op tijd weer moesten kunnen vertrekken. De keuken heeft dit perfect gevolgd. Onthaal was zeer vriendelijk. Het toilet heeft zo zijn charmes, in een kamertje op de koer, maar wel aangekleed met een brandende houtkachel en muziek in de ruimte. Echt gezellig, zelfs voor een toilet.
Het viel mij op dat de chef zelf mee bediende in de zaal, zelfs de kruimels van de tafel kwam vegen voor het dessert. Hij vertelde ons dat hij wel wat sukkelde met het vinden van geschikt zaalpersoneel en daarom nu wat een duo-rol speelde om ook mee te helpen in de bediening. Hij deed dat overigens perfect, net zoals zijn keuken ook de perfectie benaderde.

Ik wil er zeker nog eens terug, graag dan als ik wat meer tijd heb. Ik had ook even hun gewone kaart kunnen inkijken. Ze hebben een 4-gangenmenu aan 75 euro en een heel mooie à la carte kaart (weliswaar wat prijzig). Maar een ster betaal je uiteraard ook wel.

Voor wie een verborgen sterrenrestaurant wil bezoeken waar het heerlijk, echt heerlijk eten is, breng zeker eens een bezoekje aan ’t Huis van Lede!

Meer info over menu’s en de weg ernaartoe op www.thuisvanlede.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.