De Vlaamsche keuken van ’t Bagientje***

Deze week gingen we met enkele vrienden gaan eten in ’t Bagientje in de Oostmeers, niet ver van de Stoepa. Het restaurant is nog niet zo lang open en heeft zich toegelegd op de Vlaamse klassiekers zoals stoofvlees, haantje in rode wijn, mosselen met friet enz. Je kan er in de week ook een dagschotel eten. Het interieur van de zaak is ook in die trend opgevat, houten lambrisering, spreuken aan de muur, een oude klok,… je waant je direkt in de woonkamer van je grootmoeder. Een leuk detail is dat ook de borden bestaan uit oud vaatwerk, recht uit oma’s kast.

De kaart zelf is als de voorpagina van het Brugsch Handelsblad, een exemplaar uit de jaren vijftig. Tussen advertenties van vergeten produkten uit die tijd vind je een ruime keuze aan salades, voor- en hoofdgerechten. Op tafel komt er ook nog een bordje met suggesties.

Bij het aperitief bestelden we nog een portie hoofdvlees uit Kortemark om al in de stemming te komen. Kiezen was best moeilijk en we deden er dan ook een tijdje over. Nemen we de garnalencocktail of de kroketten? Het schorsvel of de mosselen? Er waren ook nog oesters, paté, niertjes, coq au vin en zesrib.

Uiteindelijk bezweken de meesten (we waren met zeven) voor de mosselen, Annemieke en ik kozen voor het schorsvel, andere vrienden kozen zesrib en het haantje nadat we onze voorgerechten hadden gekozen.

Die bestonden uit garnaalkroketten, garnaalcocktail en kreeftensoep. De soep werd in een oude terrine opgediend en er was nog genoeg over voor een tweede portie. De garnaalkroketten met gefrituurde peterselie en citroen smaakten voortreffelijk al mochten ze een beetje groter zijn. Ook de cocktail was geserveerd zoals het hoorde met cocktailsaus en veel garnalen.

Van het schorsvel waren we zeer onder de indruk, vol van smaak, perfect gebakken en met een lekker sjalottensausje er bij. De zesrib was reuze en dat slaat niet alleen op zijn grootte. De mosselen waren eveneens lekker. De frietjes, in een retro kom lekker en vers. Krokant van buiten en zacht van binnen, zo moeten ze zijn. We dronken er een witte en rode Zuid Afrikaanse wijn bij die goed aansloot bij de gerechten.

De jarigen kregen als attentie nog een spetterend ijsje maar een dessert kon er echt niet meer bij. De Vlaamse keuken is meestal goed vullend en dat was hier nu ook het geval… We rekenden af en betaalden €45 per persoon voor aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht en wijn.

We waren achteraf aangenaam verrast door het lekkere eten en de prijs. ’t Bagientje zorgt voor een degelijke, verse en Vlaamse keuken zonder franjes in een ongedwongen sfeer. Dat interieur, borden en keuken op elkaar zijn afgestemd toont aan dat er over het concept werd nagedacht en er een visie achter zit. Als het ooit zomerweer wordt willen wij nog wel eens op ’t terras zitten.

4 responses to “De Vlaamsche keuken van ’t Bagientje***

  1. heerlijk tafelen op een zonnige dag op het terras. Inderdaad lekkere en eerlijke keuken en een vriendelijke bediening. Een aanrader om te lunchen.

  2. Hebben jullie ervaring met lunch bij ’t Bagientje? Lijkt mij een leuk restaurant om uit te proberen.

  3. Vorige week naar ’t Bagientje geweest en lang geleden dat we zo lekker gegeten hebben. Mijn vriend koos voor de vol-au-vent en die was super! Ook mijn tomate crevette was lekker maar 1 tomaat gevuld met niet overdreven veel garnalen als hoofdgerecht was toch aan de weinige kant. Ik ga zeker terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.