Open Monumentendag

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het in heel Vlaanderen opnieuw Open Monumentendag. De kans om gebouwen en monumenten te bezoeken waar je anders achteloos voorbijwandelt of die nooit toegankelijk zijn. Brugge is natuurlijk sterk vertegenwoordigd op deze dag en er zitten enkele pareltjes bij. Goed plannen en een efficiënte route uitstippelen is de boodschap.  Het thema dit jaar is “Conflict” en wordt bij ieder monument anders uitgewerkt. Nu eens gaat het over een oorlog of opstand maar even goed over de aanpak van de restauratie of de herbestemming.

Toppers in Brugge die anders niet of nauwelijks toegankelijk zijn:

De militaire kapel in de Kartuizerinnestraat
Het grootseminarie langs de Potterierei
De Experientie, de herbestemming van een stuk van het Kapucijnenklooster
Huis de Marenzi, een laatgotisch huis met een rijke geschiedenis

Let wel, voor sommige monumenten dien je op voorhand te reserveren of zijn enkel op zondag te bezoeken. Je kijkt best eens op de site wat de voorwaarden zijn.

Zelf ben ik de hele dag aan de slag als gids in d’abdij, de voormalige Benedictijnenabdij van Steenbrugge. De gebouwen bieden nu onderdak aan een begeleidingscentrum van het katholiek onderwijs.
Er is een tentoonstelling over de schoolstrijd en over de renovatiewerken. In de abdij bezoek je de pandgang met mooie glas in lood vensters, het salon, de refter en het kerkhof met vredesmonument. Beslist eens de moeite en enkel op zondag te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.