Van chirurgijns tot pestheiligen, hoe het vroeger was…

In het oude Sint Janshospitaal in de Mariastraat loopt nog tot 26 februari een interessante tentoonstelling over de geneeskunde in de 16de en 17de eeuw. Op de zolder van het hospitaal kan je ervaren dat het geen pretje moet geweest zijn om in die periode ziek te zijn.  De geneeskunde stond nog in zijn kinderschoenen en er werd er duchtig op los geexperimenteerd met aderlatingen en amputaties… Mengsels van kruiden en aftreksels moesten de pijn wat verzachten maar veel aarde aan de dijk bracht het niet.

In een overzichtelijke tentoonstellling kan je het allemaal bekijken, hoe men aan de kleur van urine een diagnose trachte te stellen of hoe Vesalius nieuwe inzichten bracht en de geneeskunde in een stroomversnelling kwam. Oude documenten en voorwerpen zoals die vreselijke amputatiezaag kan je er bewonderen. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen maar toen was het de gewoonste zaak van de wereld.

Bij het bekijken van dit alles moet je ook eens stilstaan bij het feit dat de zieken gedurende eeuwen werden verzorgd door zusters en broeders die zich dag in dag uit over de mensen bekommerden. Belangeloos, omdat het hun roeping was, ook dat is verleden tijd…

Nog tot 26 februari, gesloten op maandag, gratis voor Bruggelingen. Bekijk ondertussen natuurlijk ook de vaste collectie van het museum met onder meer de meesterwerken van Hans Memling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.