Op ontdekking in Umbrië

Enkele weken geleden gingen we voor een vijftal dagen op reis naar Italië. We verbleven in de regio Umbrië, in het midden van het land. Umbrië ligt naast Toscane maar er zijn minder toeristen en het landschap is er nog wat ruwer. Logeren deden we in La Vallata, een bed & breakfast in Fratticiola Selvetica, een onooglijk dorpje op een heuvel, schitterende zichten gegarandeerd dus!  Met Ryanair vlogen we van Charleroi naar Perugia, een kleine luchthaven op een goed half uur rijden van La Vallata. Ryanair vliegt iedere maandag en vrijdag op Perugia, ter plaatse kan je een auto huren. Een goeie site om de goedkoopste wagen te vinden is e-autohuur.

La Vallata is schitterend gelegen, eenmaal je het hobbelig weggetje hebt afgereden heb je een adembenemend zicht op de natuur. Tim is de man des huizes en van alle markten thuis, samen met zijn Italiaanse vrouw Lori en hun drie kinderen zorgen ze voor een gemoedelijke sfeer. Je kan kiezen om er te blijven eten en dan geef je ’s morgens je keuze door uit de menukaart. (ideaal als je juist aankomt of een rustige dag wil doorbrengen met een boek aan het zwembad)

De kamers zijn basic, netjes en praktisch ingericht, er zijn ook enkele appartementen met een keukentje. Een zwembad, petanqueterrein, kinderspeeltuin en pergola maken het plaatje compleet.

Wij deden enkele uitstappen, zo gingen we naar Gubio waar er op dinsdag een grote wekelijkse markt is en waar je na een zeer venijnige klim de basiliek kan bezoeken die op een top van de heuvel over de stad kijkt. Perugia is dan weer een andere trekpleister in deze streek, de stad is gebouwd op de flank van een heuvel, er komt dus wat klimwerk aan te pas om alles te bezoeken. Gelukkig hebben ze daar een originele oplossing voor gevonden, er zijn verschillende roltrappen die het werk een beetje verlichten. Eén van die roltrappen komt uit in een soort ondergrondse stad met duistere gangen, ideaal voor wie een beetje verkoeling zoekt.

De kathedraal, stadhuis en de winkeltjes zijn de meest bezocht plaatsen daar, uitrusten kan altijd op een terrasje met een koffie of een aperitiefje.

Assisi is de stad die ons het meest heeft aangesproken. Ook op een hoogte gebouwd is het de bakermat van de Franciscanerbeweging, een kloosterorde die hier haar oorsprong vond. De vele kerken in de stad, de winkeltjes met religieuze souvenirs en de aanwezigheid van kloosterlingen uit alle windstreken maken er een soort “Disneyland” voor katholieken van. Tegelijk is het toch ook een stad die ook ’s avonds leeft. Voor veel jongeren staat Assisi op het lijstje van schooluitstappen.

 De basiliek bestaat uit een boven en onderkerk en in de crypte vind je de kist met het lichaam van Franciscus. In een andere kerk vind je dan weer het graaf van de heilige Clara van Assisi. een beetje buiten de stad staat de Basilica di Santa Maria degli Angeli. Hier stierf Franciscus en heeft men een kerk boven een oud kerkje gebouwd, zeer eigenaardig… 

We hebben lekker gegeten in Assisi in Ristorante Metastasio. We zaten er op het terras en konden genieten van de ondergaande zon en een schitterend zicht op de vallei. Het eten was subliem, lekkere eenvoudige gerechten, met liefde klaargemaakt.

Umbrië is ideaal om enkele dagen door te brengen, op minder dan twee uur vliegen kom je in een zalig zuiders klimaat terecht en rijd je door een landschap die zo uit de boekjes lijkt te komen. Waarom nog twijfelen dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.