Historium in avant premiere!

Gisteren mocht ik als één van de testpersonen Historium ontdekken. Historium is de nieuwe toeristische attractie op de Markt. Tot op het laatste ogenblik werd er druk gewerkt om de voormalige kantoorruimte om te toveren in een virtuele wandeling door Brugge in de gouden 15de eeuw.

Aan het onthaal op de benedenverdieping kan je je ticket reserveren voor de show, iedere vijf minuten kan er een nieuwe groep van een twintigtal personen binnen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld ’s morgens een ticket te kopen voor een voorstelling in de namiddag.

Het verhaal loopt door verschillende kamers en via een audiosysteem met koptelefoon kan je alles makkelijk volgen. In iedere ruimte hoor en zie je zo een stukje van het verhaal, soms sneeuwt het, soms ruik je bepaalde geuren die overeenkomen met wat er op dat moment gebeurt of voel je een koele bries.

Wanneer je alles hebt gezien en ontdekt ben je ongeveer een halfuurtje verder. Op een tijdlijn kan je dan ook nog eens alle belangrijke gebeurtenissen van de stad situeren. Wat verder kan je via aanraakschermen ook nog de rest van je dagje Brugge plannen. Zo kan je aangeven wat je wil doen en komen er enkele suggesties tevoorschijn.

Voor wie er dorst heeft van gekregen kan even tot rust komen in het Duvelorium, een café met terras die je een schitterend en uniek uitzicht geeft op de Markt. Beneden kan je je ook nog uitleven in een chocoladewinkel of toeristische informatie sprokkelen in het toerismekantoor.

Historium is ongetwijfeld een aanwinst voor de stad en zal waarschijnlijk in de smaak vallen bij toeristen en families met kinderen die op een leuke manier ontdekken hoe de stad er pakweg 600 jaar geleden uitzag.

Minpuntjes? Ik vond het jammer en een gemiste kans dat de personages in de film geen Brugs praten, de vertelstem is van Herbert Flack, ook niet direkt geroemd om zijn West Vlaamse tongval. Een museum in het hart van de stad die een verhaal vertelt toen Brugge de economische hoofdstad van Europa was had er moeten op toezien dat het plaatje helemaal klopt. Toegegeven, de meeste toeristen zullen wel anderstalig zijn maar voor Nederlandstalige gasten zou het een leuke bijkomstigheid geweest zijn.

Dat Duvel bijna het volledige café inpalmt en er voor onze Brugse Zot een minder prominente  plaats is is ook jammer maar dat zal liggen aan een sponsorcontract.

Eenmaal de onvermijdelijke kinderziektes overwonnen zijn zal Historium wel een publiekstrekker zijn… Toegang kost €11 per persoon, of er korting is voor Bruggelingen is niet duidelijk.

2 responses to “Historium in avant premiere!

  1. Oh, er is daar blijkbaar heel wat te doen rond deze nieuwe bezienswaardigheid. Naar wat je beschrijft, krijg ik al goesting om zelf eens te komen kijken!

  2. Ja er zijn inderdaad nog enkele kinderziektes maar dat is vlug vergeten 😉 mooie uiteenzetting van hoe Brugge vroeger was echt prachtig uitgebeeld , btw er is wel Brugse Zot in het Duvelorium ,
    laat ons hopen dat er een overeenkomst komt om Bruggelingen wat korting te geven 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.