Enkele dagen in Friesland

Net na nieuwjaar vertrokken we voor enkele dagen naar het noorden van Nederland. In de provincie Friesland hadden we een leuk hotel gevonden, Herberg Joure in het gelijknamige dorp. Joure is een “vlecke”, dat is de naam die de Friesen geven aan een gemeente die te groot is voor een dorp en te klein om een stad te zijn. Friesland is een mooie streek met veel meren en slootjes die allemaal onderling aan elkaar verbonden zijn. Ook in Joure, die toch een heel eind van het IJsselmeer ligt is er een jachthaventje. De centrale winkelstraat is wel een kilometer lang en je vindt er alle gangbare handelszaken.

Herberg Joure is een leuk, klein hotel die nog maar iets meer dan een jaar open is. De kamers zijn mooi afgewerkt en de ontvangst is warm en hartelijk. Het hotel ligt op wandelafstand van het centrum en er is gratis parking in de buurt. Op hun site vind je enkele arrangementen om de streek te ontdekken. Zo konden wij een ganse dag over fietsen beschikken.

Het ontbijt is verzorgd, het eitje wordt op verzoek gebakken en ondertussen is er tijd voor een praatje met de vriendelijke dame. Er is voldoende keuze en in de eetkamer zijn er plannen en boeken over de streek beschikbaar.

Eten deden we onder meer in De Jouster Toer, waar we een zeer lekker vijf gangen menu aten aan de onwaarschijnlijke prijs van €40! Gelegen midden in de winkelstraat is dit een restaurant met een nogal clean interieur maar met een keuken op hoog niveau, een aanrader!

We maakten ook een daguitstap naar Leeuwarden, een toffe stad met grachten en veel shoppingmogelijkheden. Ook Harlingen en Sloten, één van de Elfstedengemeenten zijn een bezoek waard.

De laatste avond aten we in ’t Gasthuys waar ze een driegangenmenu voor €28.50 serveren, weliswaar van een ander kaliber dan De Jouster Toer maar ook wel lekker.

Leuk om weten is ook dat in Joure Douwe Egberts is ontstaan, nu is er nog altijd een fabriek, waarschijnlijk nu nog altijd de grootste werkgever van de regio.

Friesland, een leuke bestemming op een kleine vier uur rijden van Brugge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.