De Kleine Rietgans, festina lente ***

Deze middag gingen we niet naar de 1 mei stoet maar vonden we een tafel in De Kleine Rietgans in Damme. Vroeger was hier een bowlingzaak maar sinds meer dan tien jaar wordt het uitgebaat als restaurant. Twee zussen, de een in de keuken en de ander in de zaal zorgen voor de goeie gang van zaken. Grillades van vlees, afkomstig van de ouderlijke boerderij staan hoog aangeschreven. Toen wij de ruime parking opreden was er nog niemand, maar een uurtje later zat de zaak gezellig vol met een overwegend ouder publiek en een familie die een verjaardag te vieren had. De kaart kregen we op twee houten plankjes van wijnkisten, we bestelden ondertussen ons aperitief.

De kaart bestaat overwegend uit vlees (carpaccio), ook asperges stonden tussen de voorgerechten samen met garnaalkroketten op mama’s wijze. Bij de hoofdgerechten domineren de côte a l’os op eikenhout gegrild, chateaubriand, filet pur, en een tweetal visgerechten.

Een economische oplossing is het keuzemenu, je kiest een voor-, hoofd- en nagerecht van de kaart en betaald €42, duurdere bereidingen staan aangeduid en daarvoor betaal je een supplement.

Voor de kinderen zijn er aparte gerechten en ze krijgen zelfs een eigen kaart. Marieke koos het kaboutermenu en kreeg garnaalkroketten en een kinderijsje.

Bij ons waren de garnaalkroketten ook opgevallen en we wilden wel eens proeven wat mama er van gemaakt had, Annemieke koos voor de asperges op z’n Vlaams. De kroketten kwamen met gefrituurde peterselie en enkele gepelde garnalen aan tafel en waren duidelijk zelfgemaakt. De vulling was mooi van structuur en licht lopend, de smaak zat goed, heerlijk! Annemieke vond de asperges lekker maar had problemen met de eitjes. De eidooiers waren niet hardgekookt en door vermengd te zijn met de boter leek het meer op een omelet, niettemin was de smaak lekker maar toen al was duidelijk dat het meer de dag van mijn vader en ik ging worden :-).

Onze côte a l’os werd in de zaal op het haardvuur gebakken en in de keuken versneden. Twee sneetjes kwamen op het bord met verse frietjes, verse bearnaise en perpersaus. De rest van het vlees werd naast ons gezet op een warmhoudplaat. Mooie portie, goed gebakken, mals vlees en de subtiele smaak van het haardvuur, kortom enorm lekker voor een vleesliefhebber.

Annemieke had gekozen voor de kabeljauw met mosterdsabayon en avocadomousse. Een mooi stuk verse, witte kabeljauw met voor Annemieke een te machtige sabayon die de rest van het gerecht een beetje wegblies, geen braaf gerechtje.

Afsluiten deden we met een coupe brésilienne, een gazpacho van sinaasappel met ijs en een verse muntthee. We rekenden af en betaalden een kleine €190 voor vier, bij het eten dronken we water en enkele glazen voortreffelijke huiswijn.

De Kleine Rietgans is een restaurant voor de vleesliefhebber die hier meer dan verwend wordt met mooie porties en super vlees. De andere gerechten missen misschien een beetje lichtheid en finesse waardoor ze zwaar overkomen. Nog een minpuntje? Zoals de titel aangaf: festina lente (haast u langzaam). De wachttijden tussen de gerechten liepen op, zodat we soms (te) lang moesten wachten. Wij zijn ook geen voorstander om alles rap rap te moeten opeten maar soms begint het wachten wat op te vallen. Ook tussen het vragen van de rekening en het betalen zat er een hele tijd. Al een geluk dat het Dag van de Arbeid was en we niet gehaast waren…

De Kleine Rietgans staat in ons boekje onder het hoofdstuk: Terug komen om een goed stuk vlees te eten, en er zal ook een garnaalkroketje van mama bij mogen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.