Drie dagen Kopenhagen!

Vorige week trokken we er enkele dagen op uit naar Kopenhagen. Goed voorbereid, met adresjes van onder meer collega bloggers vaut le voyage en enkele reisgidsen gingen we op pad. De vlucht met Brussels Airlines duurt ongeveer 1u20min, daarna brengt de metro je in een kleine twintig minuten naar het midden van de stad. De metro is trouwens volautomatisch, er is geen bestuurder en daardoor krijg een prachtig zicht als je helemaal vooraan plaatsneemt. Ons hotel, Copenhagen Strand, lag aan het water, op een boogscheut van Nyhavn, het pittoreske haventje. Het hotel en de kamer waren dik in orde, het ontbijt was in buffetvorm en rijkelijk. Vanuit het hotel was alles makkelijk te bereiken, de metro lag op 10 minuten, alhoewel je deze niet nodig hebt om de stad te doorkruisen. Beter is het om een fiets te huren, er was een fietsverhuurder op het einde van de straat.

Nyhavn is dus de plek waar de meest toeristen zich nestelen op één van de vele terrassen. Er is een overaanbod aan restaurants en café’s, veel inwoners van de stad zitten gewoon langs het water en drinken bier uit blik of eten wat. Wij gingen op aanraden van onze blogvrienden naar Heering en kozen voor de “Frokost platter” met enkele kleine bereidingen er op. Gerookte zalm, haring, rosbief en een gepaneerde vis smaakten heerlijk in de volle zon met voor ons kleine bootjes die dobberden op het water…

IMG_0269

 

Een andere must see in Tivoli, een pretpark midden in de stad. Veel inwoners van de stad hebben een abonnement en spenderen een avond of een vrije dag in het park of gaan iets eten in de vele restaurants. Als bezoeker kan je een ticket kopen die je gewoon toegang geeft tot het park (ongeveer €13), wil je op een attractie zitten dan kan je in het park een apart ticketje kopen of je koopt aan de kassa een multi-ride ticket bovenop je toegangskaart (€27). Het park, één van de oudste pretparken ter wereld, is opgericht in 1843! En het heeft de oudste nog werkende achtbaan uit 1914, heel speciaal, op de treintjes zit er in het midden een bestuurder die de trein op tijd en stond afremt… Verder is het park sprookjesachtig verlicht wanneer het donker wordt. Het park is alle dagen op tot 22u, soms nog later.

IMG_0318

 

IMG_0321

 

Wij aten die avond in het park op een terrasje met uitzicht over een waterpartij een schappelijk geprijsd driegangen menu (€40).

De tweede dag deden we een  grote wandeling door de wijk Christianshavn waar grote pakhuizen omgebouwd zijn tot appartementen en kleine bedrijfjes, het is ook de plek waar Noma zijn onderkomen heeft gevonden. Aan de rand van de stadsdeel bevindt zich ook de vrijstad Christiania, opgericht door hippies in de jaren ’70 is het nu een soort bezienswaardigheid geworden. Ze hebben een eigen grondwet en je kan er enkel te voet of met de fiets naar toe. In Pusherstreet staan ze soms aan te schuiven om softdrugs te kopen. Soms zijn er optredens en op eigen risico kan je er ook iets eten 😉

Lekker eten in de buurt van Christianshavn deden we in Café Oven Vande en in Faerge Caféen waar je terecht kan voor verfijnde Deense kost.

Wat het hoogtepunt moest worden bekeken we achteraf met gemengde gevoelens, Geist, in de buurt van Nyhavn is de place to be voor de hippe Kopenhaagse medemens, een plaats om gezien te worden! De kaart bestaat uit verschillende kleine gerechten, aangeraden wordt om er een viertal te kiezen om een overzicht te hebben van hun kunnen en om zonder honger van tafel te gaan.

Het eerste gerecht was een tartaar van kreeft met yoghurtdressing en hibiscus en viel meteen tegen. De kreeft was zo goed als gemixt en dan op het bord gesmeerd met enkele kwakken yoghurt er op. Je proefde dus niets van de kreeft, in zo verre het kreeft was… Jammer! Annemieke had het niet veel beter met coquilles met curry en witloof. De minuscule stukjes coquille konden niet opboksen tegen de overheersende curry, zelfde probleem dus…

Maar dan ging het een beetje in stijgende lijn, het lamshart met shiitake en de tarbot met venkelravioli waren merkelijk beter in evenwicht wat de smaken betreft. We vervolgden met een lekker stukje vlees met tomaat en aardappel met krab en kruidenboter.

Bij het dessert kwamen ze nog beter en verrassender uit de hoek met een uiteindelijk briljante combinatie en presentatie van witte chocolade en passievrucht, al keek ik wat raar toen ik mijn bord kreeg. Eerst dacht ik dat ze de vulling vergeten waren maar het taartvormpje bestond uit witte chocolade en de vulling zat in de bodem!

foto kopie

 

Annemieke was onder de indruk van de combinatie wasabi, karameltoffee. Ik koos nog een tweede desertje , de air in air in air tiramisu, tiramisu anders bekeken dus al hadden ze dat beter niet gedaan, de smaken kwamen niet genoeg naar voor… Bij de koffie kregen we nog een suikerspin…

foto

Voor dit alles betaalden we een klein fortuin, 1650 Deense Kronen, omgerekend zo’n €221… Bij het naar buiten gaan hadden we een dubbel gevoel, soms was het subliem en soms trok het er gewoon niet op. Dat de gerechten uiterlijk vijf minuten na de bestelling op tafel stonden vonden we ook een beetje vreemd…

Door een toeval leerden we in Brugge twee mensen uit Kopenhagen kennen, Tina en Arne, we hielden contact en zij hebben ons dan ook de laatste avond de stad wat beter leren kennen en met ons één van de nationale gerechten leren kennen! Stegt Flaesk is spek met het zwoerd er nog aan, opgediend met gekookte aardappelen en een peterseliesaus. Het spek is hard gebakken en is zo krokant dat je het in stukken moet breken en zo opeten, nadien hadden we nog een gezellige avond in een plaatselijke kroeg waar ze zelf hun bier brouwden. Heel erg leuk om mensen te ontmoeten in Brugge en ze dan in hun thuisstad weer te zien!

Kopenhagen is zeker een aanrader, maar dan wel in het voorjaar of in de zomer, in de winter is het er donker om 15u! Reken op hoge prijzen wat alcohol betreft, €7 of €8 voor een pintje zijn geen uitzonderingen… Huur een fiets om de stad en zijn vele parken te ontdekken en vergeet de zeemeermin niet!

foto

3 responses to “Drie dagen Kopenhagen!

 1. Hallo,

  We zijn van plan Kopenhagen te bezoeken, nl vrijdagochtend vertrekken in Zaventem en maandag daar vertrelken om 18u.
  Zijn 2 volle dagen voldoende om Kopenhagen te bezoeken?

  Bedankt voor je reactie.

  Anja

  1. Hallo Anja, ik denk wel dat je voldoende tijd zal hebben om de stad te verkennen. Vooral omdat je een heenvlucht hebt in de ochtend en een terugvlucht in de avond. De luchthaven ligt niet zo ver van de stad. Veel plezier daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.