Restaurant Boury, klasse in Roeselare****(*)

Restaurant Boury, genoemd naar de chef, Tim Boury, ligt langs de Diksmuidsesteenweg in Roeselare. Geopend in 2010 kreeg het amper een jaar later zijn eerste Michelinster. Jonge mensen, maar met een pak ervaring in topzaken zoals Comme Chez Soi en Oud Sluis. Het is in een statig herenhuis dat ze hun restaurant hebben ondergebracht, veel wit, een muur met een accentkleur en enkele grote bloemstukken. De aandacht wordt naar de gerechten gezogen, en die waren meer dan de moeite! Aanbellen bij een restaurant, we hadden het nog nooit eerder gedaan maar eenmaal de deur opende werden we hartelijk ontvangen door de gastvrouw en een andere dame die mee de bediening voor haar rekening zou nemen. Ons tafeltje stond in de ruimte aan de straatkant, achteraan is er nog een tweede gedeelte waar er veel lichtinval is en die een zicht heeft op de keuken.

Een huisaperitief met een oosters tintje kwam er aan te pas om onze keuze te maken in de kaart. Niet dat het zo moeilijk is, er zijn twee menu’s en enkele gerechten à la carte. Uiteindelijk zouden we all the way gaan met het menu Boury, zeven gangen voor €92, kaas als extra gang kost €13.

Een goedkoper alternatief is het menu Ontdek en Ervaar, vijf gangen aan €69, de gerechten van dit menu worden aan tafel voorgesteld. Een wisselend marktmenu (drie gangen) is er op maandag, donderdag en zondagavond voor €43. Lunchen op de middag kan op maandag, donderdag, vrijdag én zaterdag voor €39.

De hapjes zetten al de toon met onder meer kroepoek van kip met een zeer lekkere dipsaus, pastille van bloemkool en soesjes met Keiemtaler.

Gerookte paling en een Schotse zwaardschede, in combinatie met citroenverbena deden ons de eerste keer goedkeurend knikken. De paling was werkelijk onvergetelijk!

Langoustine, mijn persoonlijke favoriet kwam op twee verschillende manieren bereid op tafel. In een soufflé en gewoon gebakken, eenvoudig geroosterde komkommer en een vinaigrette op basis van langoustine zorgden voor de juiste zurigheid.

De schol konden we probleemloos wisselen in een andere bereiding die op de kaart stond. Schuim van een Oosterse curry zorgden hier voor een mooi contrast met deze Noordzeevis.

Ook het Iberico varken uit Spanje kreeg een internationaal tintje met de panceta en Wostijnmosterd. Voor Annemieke mocht hij trouwens iets meer gaar geweest zijn.

Hartzwezerik was krokant gebakken met spitskool, girolles, boontjes en Agria aardappel.

Geselecteerde kaasjes lagen op een houten plank en apart kwam er ook nog een lepelkaasje in een glas.

Het dessert bestond uit twee delen, we kregen eerst een creatie met abrikoos, aardbei en amandel, daarna volgde letterlijk en figuurlijk de kers op de taart.

Koffie en thee sloten de avond af samen met een resem snoepjes, chocolade en oliebollen… Dat de avond reeds ver gevorderd was bleek toen het bijna één uur was toen we het restaurant verlieten.

We hadden genoten van begin tot eind en waren zeer tevreden over de prijs van de bijpassende wijnen, ongeveer €6 per glas en je kan zelf aangeven wanneer je wil stoppen of een wijn overslaan.

Een cadeaubon verzachte enigszins de rekening van €298. Een correcte prijs, dit is tenslotte tafelen op niveau met oog voor details, zoals warm brood op tafel, lekkere brioche, een resem hapjes bij het aperitief en snoepjes bij de koffie en topproducten. Bij ieder gerecht krijg je trouwens een kaartje met de omschrijving van het gerecht. Na de maaltijd wordt alles gebundeld en krijg je het in een envelop mee naar huis…

De bediening is zeer correct en stijlvol maar doet soms wat stijf aan, voor ons mocht het gerust wat losser zoals in Pure C waar de obers in zijn voor een kwinkslag of een praatje naast de kwestie. Maar dat is nu eenmaal persoonlijke smaak en niet iedereen is daarvoor gewonnen, dat weten we ook wel.

4 responses to “Restaurant Boury, klasse in Roeselare****(*)

  1. Wij waren daar toen de zoon (leerling Spermalie) vrienden zijn stage deed in Boury .
    De bediening was bij ons redelijk los. We hadden ook de eer om de keuken eens te zien na de service.
    Zoals gewoonlijk waren we weeral de laatste die de zaak verlieten
    Zeker een aanrader, prijs/kwaliteit is zeker picobello

  2. Eerlijk, heerlijke keuken en bediening, prijs en kwaliteit hand in hand, de beter van Roeselare en omstreken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.