Floris***, nieuwkomer in Sint Andries

Een vroegere schilderswinkel omvormen naar een restaurant, het is geen klusje dat op één, twee, drie geklaard is. Lieven Musschoot zorgde voor een licht interieur met veel blank hout en zwarte accenten. De chef zorgde meteen ook voor de naam, Floris. Het gebouw werd volledig gestript, het resultaat mag er echt wel wezen.  Wat bij het binnenkomen meteen opvalt is de grote halfopen keuken. Ten opzichte van de zaal is hij enorm, we hadden toen ook nog niet door dat er achteraan ook nog verschillende tafels staan. Ideaal om een groep in onder te brengen, zo hebben de andere gasten geen last van luide tafelgasten.

Op de kaart staat er één menu (€49) en een drietal voor- en hoofdgerechten. Aangezien die gerechten in het menu ook voor komen is de keuze vlug gemaakt. Ondertussen kregen we ook al twee hapjes op tafel, een cakeje met mosterd en enkele sneetjes ham. Bij het aperitief kwam er nog een hapje met mosseltjes, lekker.

Leuk is dat je geen volledig wijnarrangement hoeft te nemen. Op de wijnkaart staan de bijpassende wijnen netjes per glas. Je kiest zelf bij welk gerecht je wijn wil drinken. Dat de prijzen met balpen aangepast werden oogde een beetje slordig.

Het eerste voorgerecht was een tartaar van rundvlees met bloemkool en pickles. Mooi grof gesneden vlees met nog een lekkere beet in, het kon ons bekoren. In een potje apart kwam de chef nog een bereiding van ossenstaart met dooier brengen. Een beetje vreemd, in combinatie met de tartaar, stond ook niet op de kaart maar op zich lekker van smaak.

Het tweede voorgerecht was voor ons het beste, een bereiding van pladijs, broccoli en courgette waren een schot in de roos. Een mooi stukje vis en een goed doorsmakende en opgeschuimde saus, heerlijk! De kokkeltjes er bij waren subliem en zeer smaakvol.

FullSizeRender

Het hoofdgerecht, zwartpootkip met wortel, artisjok en dragon was mooi gepresenteerd maar miste een beetje pit, apart kwam er opnieuw een potje met een bereiding van de billetjes met champignons.

Als dessert koos ik voor de kaas. Annemieke kreeg een dessert van abrikoos, amandelijs en basilicum maar dat viel een beetje tegen. De basilicum was overheersend en ook in het ijs kwam de amandel te veel naar voren. Dan was mijn kaasplankje (supplement €6) met kaas van Van Tricht een betere keuze. Mooie stukjes perfect gerijpte kaas met twee sneetjes rozijnenbrood en een prima chutney van sinaasappel. Al ben ik er van overtuigd dat er hier in de omtrek ook wel goeie affineurs zijn…

Wat opviel was dat het kaasplankje dat aan het tafeltje naast ons werd geserveerd groter was. De gasten hadden dan ook à la carte gegeten.

We dronken nog een koffie en een thee en genoten van prima orangettes en cuberdons. Het kleine potje met passievrucht, banaan en mango was een leuk extraatje maar bij de koffie past eerder iets met chocolade vonden we. (ja, we zijn lastige klanten :-))

Ondanks een bijna volle zaak kwamen alle gerechten vlot aan tafel, de dames in de zaal hebben alles onder controle.

We betaalden €170 voor ons twee. Annemieke dronk één glas wijn bij het hoofdgerecht, ik bij alle gerechten, uitgezonderd bij de kaas.

We hadden best wel lekker gegeten en we komen nog wel eens terug om een nieuwe menu te proeven.

’s Middags kan je ook lunchen bij Floris. Voor twee gerechten betaal je €29.

Floris ligt buiten het centrum langs de Gistelsesteenweg. Passage is er daar genoeg. Met “de Platse” aan de deur en de parking achter het voormalig gemeentehuis kan je je auto altijd wel ergens kwijt.

Floris

Gistelse Steenweg 520

8200 Sint Andries

050/73 60 20

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.