Grand Cru***(*), grand bouffe

Grand Cru opende een tijdje geleden langs de Noorweegse Kaai, op een plaats waar je geen restaurant zou verwachten. Een hoekhuis werd grondig verbouwd en het resultaat is een restaurant in een landelijke stijl met een prachtige open keuken. De uitbater kookte vroeger in huis Ten Ezele, boven immo Acasa aan de Oude Zak. De ligging net buiten het centrum dichtbij de ring is perfect voor wie met de wagen komt.

Grondig verbouwd is eigenlijk een understatement. Er werd een volledig nieuw stuk aangebouwd met een rieten dak. Binnen overheerst hout: parket, kasten, tafels, stoelen, plafond…

De tafels zijn ook opvallend breed, hier heb je ruim plaats genoeg. Een robuuste houten kloostertafel kan een groot gezelschap aan. Er boven hangt een grote luchter met een katrol aan het plafond.

IMG_3727

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De rijk gestoffeerde kaart stelt ons voor een dilemma, hier staan een heleboel gerechten op die we graag eens zouden proeven. Langoustines met kruidenboter, garnalencocktail, paling in het groen, tong in madeirasaus, vol au vent, côte à l’os,… Het is niet makkelijk om een keuze te maken.

Uiteindelijk hakken we de knoop door en kiezen we voor de garnalencocktail, schelpjes gebakken in olijfolie, garnaalkroketten, vol au vent, paling in het groen en stoofvlees. Bij het aperitief kregen we al een mandje met lekker brood en rillettes van eend. Daarbij kwam ook nog een miniportie Zeeuwse mosselen die overheerlijk waren.

IMG_3728

IMG_3729

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voorgerechten lagen in dezelfde lijn. Klassieke bereidingen maar vol van smaak, niets op aan te merken. Op de hoofdgerechten moesten we even wachten, er waren nog een viertal tafels bezet. Maar ook deze gerechten lagen in dezelfde lijn, smaakvol, goeie ingrediënten en ruime porties. Naast elk bord kwam nog een klein potje met een repasse. De bereidingen zijn wel zeer rijk, veel honger heb je nadien niet meer…

Ik was dan ook de enige die nog een dessert aandurfde. Een dame blanche, om het bij de klassiekers te houden. Twee mooie quenelles vanille ijs met twee potjes apart, eentje met vers slagroom en warme chocolade. Al begreep ik niet helemaal wat die cocopops in mijn bord lagen te doen, ontbijtgranen die bij een dessert geserveerd worden, het hoeft voor mij niet…

De bediening door de dame in de zaal was vlot, vriendelijk en gastvrij. De jongeman moet zijn horeca ervaring nog opdoen maar zal zijn draai wel vinden. Leuk ook om alles in de keuken te kunnen volgen, het fornuis en de grill ogen alleszins imposant.

Hier en daar moeten nog wat details afgewerkt worden en ook de tuin moet nog onder handen genomen worden. Eens alles afgewerkt is, is dit een juweeltje…

We betaalden €200 voor ons drie en waren meer dan voldaan, Grand Cru had een goeie eerste indruk nagelaten en gezien de uitgebreide kaart zijn we onszelf verplicht van nog eens terug te komen. Al was het maar om de kip aan het spit te bestellen!

Grand Cru

Noorweegse Kaai 5

8000 Brugge

050/73.75.96

Gesloten op zondag

11 responses to “Grand Cru***(*), grand bouffe

 1. bedankt voor jullie komst ; een nieuwe start . een nieuw begin .
  de kinderfoutjes worden vlug bij gewerkt om tot een super resultaat te komen

  bedankt voor julie reactie

  mvg

  yvo

 2. Hadden jullie veel last van lawaai/slechte akoestiek? Ik heb dat al van veel mensen gehoord en ben daardoor beetje bang om te gaan met mijn man of in kleine groep…

  1. Wij waren er over de middag en er was niet veel volk. Het is ons zeker niet opgevallen. Als de zaak vol zit is het misschien een ander verhaal…

  1. Hallo Sara, daar heb ik jammer genoeg niet op gelet, er waren wel enkele salades dacht ik. Misschien best eens bellen voordien om na te gaan…

 3. Wij zijn daar geweest met 2 in 10/2015 op een middag. Alle tafels vol, en akoestiek was toch een klein probleem. houten vloeren, houten plafond, en zeer grote ramen, en nergens gordijnen maakt dat alles weerkaatst. Toch alles heel lekker en vriendelijke bediening.
  Door de open keuken (met weinig of geen afzuiging) toch wat reukhinder.
  Mooie zaak, die top kan worde met een paar pkeine aanpssingen

 4. vorige week voor een eerste keer langsgeweest bij Grand Cru en het moet gezegd: top! sfeervolle setting (akoestiek niet altijd optimaal) sympathieke gastvrouw (overig zaalpersoneel nog niet in lijn met het niveau van de zaak), de suggestie van de hoppescheuten was qua proportie en sausje meer hoofd- dan voorgerecht, maar écht subliem! De zeetong was fantastisch gekruid en afgwerkt met citroenschijfjes. Een absolute aanrader.

 5. Na de persconferentie hadden we besloten een hapje te eten. Kwestie van wat te genieten na driekwart jaar hard werken en om de vriendschapsbanden nog wat aan te halen. We waren met tien en Tom was er ook bij. Die zat meteen te blinken aan de kop van de tafel.
  We besloten dat het Brasserie Grand Cru werd aan de Noorweegse Kaai in Brugge. De baas Ivo Degraeve had beloofd iets democratisch in mekaar te steken. Het werd een toffe bourgondische avond. En glas cava om in de sfeer te komen een fijn voorgerecht rondom asperges en daarna lekkere kabeljauw of een mooi stuk vlees. We sloten af met koffie en gebak.
  Zo rond een uur of 10 stond ik op en vroeg de rekening. Yvo beende uit de keuken, kwam mij tegemoet en met zijn hand op zijn hart zei hij: “Jullie betalen vanavond niet! TomTriatlon is zo’n mooi project. Deze avond is van ons” Ik stond met mijn mond vol tanden. Zijn lieve (en mooie) vrouw kwam erbij staan en in koor herhaalde ze: “Dit is van ons! Wij hebben de reportage gezien op Focus en hebben besloten dat jullie niet betalen. Dit is onze bijdrage aan het prachtige project.”
  Perplex als ik was wist ik niks beters te verzinnen dan te vragen dit zelf te komen vertellen aan de tafel, want niemand zou mij geloven. Beiden schoven door naar de tafel waar ze het nog eens klaar en duidelijk vertelden aan iedereen. En om het helemaal te gek te maken trakteerde ze ons nog op een afsluiter.
  De wonderen zijn de wereld niet uit! En de mensen met een groot hart ook niet!!!
  Bedankt

 6. Ja man! Ben vandaag voor de eerste keer geweest in Grand-Cru.
  Maar zeker niet de laatste keer!
  Van het begin tot het einde fantastisch.
  De mevrouw liet ons Echt de tijd om onze keuze te maken en kwam tot 3 maal terug maar met een glimlach.
  Lekker, vers, mooie presentatie.
  Een woord nog’WAUW

 7. Geweldig restaurant, waar je wel alle gerechten wil kiezen. Nu al drie keer geweest en we gaan nog zeker terug ! Top !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.