Paella om mee te scoren

Bij deze een redelijk eenvoudig gerecht om paella te bereiden, maar als je ze in aan authentieke paellapan op tafel zet voor je gasten, dan scoor je gegarandeerd.

Het belangrijkste: een goede paellapan. Die zijn zowat in alle horecazaken wel te vinden, bvb in Horeca Total bij ons in Brugge. Let erop dat die groot genoeg om een mooie portie in te maken, maar ook nog in je oven kan. Ook opletten als je die afwast, om die altijd met olie in te vetten vooraleer je ze wegzet, anders roest de pan.

Maar dan de Paella zelf. Je kan zelf een beetje zien welke vis en vlees je erop legt, waar je zin in hebt of welke restjes je misschien overhebt. Ik werk meestal met kippefillet (of boutjes), chipolatta/merguez worstjes als vlees en laat mij dan een beetje gaan in de vis: pieterman en lotte (of gelijk welke andere vaste witte vis), gamba’s, st-jabobsvruchten en mosselen. Alles vis en vlees die je erop wil leggen (uitgenomen de mosselen) bak je aan in de paellapan in olijfolie. Heel kort kleuren (niet garen!) en weg leggen in een ovenschotel en best warm houden.

Dan giet je de pan af, verwijder je aangekoekte resten, en voeg je boter toe om een ui en een rode en een groene paprika (brunoise) aan te fruiten. Hieraan voeg je 400 gr rijst toe (arroz bomba of arborio rijst, geen lange korrel!) en stoof je tot de rijst er glazig uitziet en verkleurd.

Hieraan voeg je 4 tomaten in blokjes gesneden en een pakje saffraanpoeder toe. Dit alles zet je aan de kant. Nu kan je nog de mosseltjes klaarmaken zoals je ze zelf lekker vindt. En ook bijhouden. 

Naast dat het heel lekker is, is dit de troef van dit gerecht, je kan alles perfect voorbereiden en op het moment dat je volk arriveert steek je alles in de oven en kan je gewoon bij je gasten zitten.

Je neemt een halve liter visbouillon en een halve liter kippebouillon. Je neemt de paellapan met de rijst erin en legt hierop alle stukken vis/vlees die je gekleurd hebt en overgiet alles met de bouillon totdat het zo wat onderstaat. Je houdt nog wat bouillon bij. Dan zet je alles in de oven voor ongeveer 20 minuten op 180graden. Je neemt de pan eruit en legt er als laatste de gamba’s en de mosselen nog bij + eventueel erwtjes (uit diepvries, vlug even opgekookt) + eventueel nog wat extra bouillon als het droog wordt.  Dit nog 5 minuutjes in de oven en alles is gaar en mooi warm.

En dan de finishing touch. In een vijzel plet je wat knoflookteentjes, bladpeterselie en zeezout en je doet daar witte wijn bij zodat je een groen sausje hebt. Dit overgiet over de hete paella uit de oven. Je kan ook nog wat paprikadriehoekjes (geroosterde rode paprika, in oven op 100graden voor een uur, ontvellen en vlees in stukjes snijden). 

Dit ruikt heerlijk en ziet er super uit. Echt genieten, geloof me!

One response to “Paella om mee te scoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.