Doden begraven in de OLV kerk

Vorige week opende er een tijdelijke tentoonstelling in het museum van de OLV kerk. De tentoonstelling gaat over het begraven van de doden door de jaren heen. Misschien een beetje luguber onderwerp maar best wel eens interessant om te zien hoe de mensen vroeger met hun gestorvenen omgingen.

 Zo werden er dikwijls voorwerpen mee begraven of werden de graven aan de binnenkant beschilderd. Die grafschilderkunst is nogal specifiek voor Brugge en ook in de Sint Salvatorkathedraal vind je enkele hele mooi voorbeelden daarvan.

Rijke mensen werden gezien hun status meestal in de kerk begraven en niet er buiten zoals we dat nu kennen. Hoe rijker je was hoe dichter bij het altaar je op een plaatsje kon rekenen. Na verloop van tijd begon alles wel een beetje te ruiken want de hele zaak was niet echt luchtdicht afgesloten zodat men begon te spreken over een rijke stinkerd!

Van een tentoonstelling steek je altijd wat op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.