Diksmuids boterhuis, een authentiek adres

Ongelofelijk maar waar, was ik nog nooit eerder binnen geweest in het Diksmuids Boterhuis in Brugge. Dit is een voedingszaak in de Geldmuntstraat waar je terecht kan voor fijne vleeswaren, zuivel,  kaas, delicatessen. Ik was er al vaak aan het raam blijven staan kijken en meestal stond het volk ook tot buiten. Het ligt pal in het centrum van Brugge, te midden de winkelstraat. Het winkeltje staat in zowat alle gidsen geroemd om zijn ‘marchandise’ en ook omwille van de mevrouw die het runt. Zij doet dit al jaren op haar eentje, besteld ook in de winkel en is een crème van een madam.
Dit weekend ben ik er toch binnengestapt en ik ben verkocht. Voor mij stond een mevrouw die een bestelling plaatste van meer dan 130 euro. Ik had dan ook tijd genoeg om alles goed te bekijken en de eigenares bezig te horen. De winkel wordt overspoeld door toeristen, vandaar de bordjes overal in 4 talen dat ze nergens mogen aankomen. Haar kaasassortiment staat achteraan de winkel uitgestald en ook de vleeswaren vooraan liggen in rustieke mandjes op de toog. Kan mij wel inbeelden dat mensen dat gewoon in hun handen zouden pakken.  Ze heeft haar eigen stijl, maar is een echte commercante die haar klanten door en door kent. Ik hoorde direct dat heel veel habitués bij haar langskomen en zij heel goed weet wat die het liefste hebben.
Ik ging er naartoe met het idee om met lekkere charcuterie buiten te komen en dat was exact wat ik kreeg. Ik nam wat lomo mee, gerookte hesp uit de Ardèche en gerookte worstjes uit de Ardennen. Qua kaas nam ik een stukje oude Beaufort mee, nog een kaas die specialiteit was (naam even vergeten) en ik vroeg haar naar een lekker zacht geitekaasje. Ze heeft me iets meegegeven die heerlijk was. Laat het uit de frigo vandaag, zei ze, en tegen vanavond gaat dat perfect zijn. En morgen kom je dan terug achter nog zo eentje, waren haar woorden. En het was inderdaad heerlijk, op een zoet brugs beschuitje, die ik ook meepakte uit de winkel.
Ze was nog bezig achter de toog met een paar zaken en ik dacht dat ze iets kleins iets aan het zoeken was voor Marieke die mee was op boodschappen. Komt ze daar af met een klein potje confituur, 2 notaboekjes om in te tekenen, 5 potloden met figuurtjes erop en een lolly. Het kind kon het niet allemaal dragen, was redelijk van de kaart. Zo’n lieve lieve mevrouw. Ook haar rekening is nog op een oude rekenmachien en ze had het rekeningetje afgescheurd op het totaal. Ik kan het niet meer lezen, zegt ze, kijk jij een keer hoeveel het is in totaal, ’t is iets in de 30 alleszins. Was iets van 36 euro, met ook de pistoletjes die ik uit de winkel meenam. Kortom, ’s avonds was het een festijn om al die lekkere dingen te proeven.
Je moet een beetje geduld hebben, want de winkel is klein en staat meestal vol, maar het is het wachten ongelofelijk waard. Eerlijke producten, een mevrouw naar mijn hart, heel goeie prijs kwaliteit verhouding. En nu maar hopen dat ze het nog lang blijft doen, want haar pensioen is waarschijnlijk niet meer zo heel ver af….

One response to “Diksmuids boterhuis, een authentiek adres

  1. Ik ben er al jaren trouwe klant
    Geen woord is overdreven
    Gewoon zoals het is, eerlijk en heerlijk !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.