De lekkere koekjes van Oud huis Deman

Vorige week had ik het geluk om eens te mogen binnen kijken bij Oud huis Deman, een authentieke Brugse koekjesbakkerij in de Vuldersstraat. Sinds 1880 worden er hier verschillende koekjes gebakken, Brugse achten, speculoos, kletskoppen en de vermaarde Brugse beschuiten.Ondertussen is de vijfde generatie aktief in het bedrijf(je) en telkenmale gaat de overlevering verder van moeder op dochter. Om niet iedere keer van naam te moeten veranderen, ieder meisje heeft immers een andere achternaam, werd er voor gekozen om Oud huis Deman als naam te behouden.

Het is kleinschalig, moeder en dochter werken er zij aan zij, nu en dan geholpen door andere familieleden in drukke periodes. Er is geen winkel aan verbonden, de koekjes vinden hun weg naar verschillende Brugse speciaalzaken zoals De Kaasbolle, Diksmuids Boterhuis, De Westhoek, Jan en Lucrece enz. Maar ook buiten Brugge en zelfs over de grens in Frankrijk kan je winkels vinden die de Brugse koekjes verkopen.

Een van de grote specialiteiten zijn de Brugse beschuiten, enorm lekker bij een kaasschotel! Het deeg wordt ter plaatse gemaakt, het brood gebakken en vervolgens in schijven gesneden. De sneetjes worden ingewreven met een mengsel van bruine en poedersuiker en afgedekt met een vochtige doek voor een twaalftal uur. Daarna worden ze nog eens gebakken en krijg je die heerlijk krokante beschuiten.

Tweemaal per jaar, met Pasen en Sinterklaas worden ook grote en kleine speculoosfiguren gemaakt, een ware lekkernij!

Een, letterlijk en figuurlijk, verborgen adres die de tand des tijds heeft doorstaan en waar zonder veel show lekkere dingen worden gemaakt.

One response to “De lekkere koekjes van Oud huis Deman

  1. Inderdaad een stuk erfgoed en voor velen nog een goed bewaard geheim. Ze staan aan de top inzake ‘echtheid’. Artisanaal product om je petje voor af te doen, met veel liefde en vakkennis gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.