De Vlaamsche pot, grootmoeders keuken***

Half verborgen in een zijstraat van de Noordzandstraat vind je de Vlaamsche Pot terug. Wanneer je het restaurant binnenstapt merk je dat ook wel. Rood-wit geblokte tafelkleden en gordijnen, een oud fornuis, een brandend haardvuur… Er zijn verschillende kleine ruimtes, je zou niet zeggen dat ze hier tot 200 mensen kunnen bedienen. Op de kaart vind je alleen maar de Vlaamse klassiekers terug en dan nog eens in copieuze porties. In een zware menukaart staan ze netjes gerangschikt, waterzooi, stoofvlees, vol au vent, garnaalcocktail… Je wordt er zowaar een beetje ondergedompeld in een sfeertje waar grootmoeder nog eens om de hoek komt piepen.

Leuk ook dat alles klopt, de keukenhanddoek als servet, de broodzakjes en boterpotjes met de naam van de zaak er op, net zoals de flessen water en de bierglazen, het concept wordt doorgetrokken en dat is tof!

We bestelden Tongerlo van ’t vat, garnaalkroketten en garnalencocktail als voorgerecht en vol au vent als hoofdgerecht. Marieke liet haar oog vallen op de balletjes in tomatensaus.

De gerechten zijn dus copieus, Annemieke had al moeite om de garnalencocktail volledig op te eten, Ook mijn lekkere garnaalkroketten waren vergezeld van een grote portie sla. Uit de diepe borden was het een beetje moeilijk eten ondervonden we. De balletjes van Marieke waren ondertussen ook geserveerd. Lekkere saus en smaak alhoewel de balletjes weinig stevigheid hadden maar eerder brokkelig waren.

Het hoofdgerecht mocht er ook zijn, in twee mooie gietijzeren pannen kwam de vol au vent, de frietjes werden apart geserveerd uit een frietlekbak. Smaakvol met stukjes kip en balletjes, de saus miste voor ons een beetje zurigheid en kwam daardoor wat zwaar over.

Op een aparte kaart staan ook nog desserts en de pannenkoeken en wafels die ze er in de namiddag serveren. Ik kon niet weerstaan aan de chocolademousse en kreeg een mooi potje met een ruime portie mousse die een caloriewaarde vertegenwoordigde van twee rondjes joggen rond Brugge 😉

We hadden lekker en veel gegeten en betaalden ongeveer €120. We hadden dus gekregen wat we verwacht hadden en waren er best tevreden over. Dat is ook wat je moet weten wanneer je er binnenstapt, hier ga je voor de echte Vlaamse keuken die niet de bedoeling heeft om licht uit de hoek te komen, hier moet men “kloek” eten hebben… Leuk dat ze nog bestaan, de zaken waar je zoiets terug vindt.

De Vlaamsche Pot

Helmstraat 3 – 5

8000 Brugge

050/34 00 86

Maandag en dinsdag gesloten

3 responses to “De Vlaamsche pot, grootmoeders keuken***

  1. Een geweldig etablissement. Bezoeken we meerdere malen per jaar vanuit Venlo, Nederland, en onze kinderen doen ons dat nu al na. Een echte aanrader!

  2. Zijn vandaag om 13u20 naar De Vlaamse Pot geweest, volgens hun website open van 11u tot 22u
    Komen daar toe is dan wel maar open van 17.30u tot 22u dat vind ik grof !!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.