Op z’n Italiaans in Damme*

Gisteren zijn we gaan eten naar restaurant Il sorriso della nonna, een Italiaans restaurant een beetje buiten het centrum van Damme. Het is gelegen langs de Oude Sluissedijk, niet ver van een van de randparkings.

Op de kaart staan opvallend veel bereidingen met scampi’s, naast de traditionele pizza’s en enkele pastas. Bij het aperitief kregen we geen hapjes, je kon ze wel bestellen, een beetje jammer want een tapenade of olijfje kost toch niet zo veel, grissini lagen wel op tafel.

Als voorgerecht namen we de antipasta, een groot bord met sneden Parmaham, chorizo, gedroogd rundsvlees en salami. We betaalden daar €15,50 per persoon voor, wat eigenlijk schromelijk overdreven was. De garnituur van het bord bestond uit twee partjes citroen, nogal onduidelijk wat daar de bedoeling van was.

Als hoofdgerecht koos Annemieke voor de gehaktballetjes op de wijze van de grootmoeder, met verse pasta en tomatensaus. De struktuur van de gehaktballen wees op een grote hoeveelheid brood en weinig vlees. Als je er in sneed, viel het gewoon uit elkaar. Jammer gewoon. Ik koos voor de pasta met pesto en gedroogde ham en ook daar liep het wat fout. De gedroogde ham was waarschijnlijk samen met de pasta en de saus opgewarmd en was dus eigenlijk gegaard en grijs geworden wat nogal onaantrekkelijk er uit zag. Een gerecht als dit kan je veel beter serveren met enkele plakjes ham er bovenop of snippers er over strooien. Daarbij dronken we een lekkere Montepulciano van 2006.

We dronken nog een koffie en een tiramisu die lekker smaakte en betaalden €120 voor een tegenvallende lunch…

Ook nog even opmerken dat bij het binnenkomen van het restaurant, het hondje van de uitbaters in de zaal rondliep, is niet zo fijn…

9 responses to “Op z’n Italiaans in Damme*

 1. Ook wij zijn gisterenavond gaan eten naar Il sorriso della nonna. Waarschijnlijk hebben wij meer geluk gehad, want het eten was subliem. We doen gemiddeld een tweetal restaurants per maand, gaande van 30 tot 120 euro per man en deze is zeker een vermelding waard.

 2. misschien een tip voor de eigenaars….
  Hoewel met positieve vooroordelen naar het restaurant gestapt zijn we toch wat ontgoocheld. Bij het aperitief inderdaad het absolute minimum, geen hapje, geen sfeer…. We bestelden datgene waarvoor de chef zich een jaar de beste van België mocht noemen… pizza…
  Amper met wat gesneden bieslook bestrooid kregen wij een veel te dun belegde pizza (wij houden van een soort “overdaad” wanneer we pizza eten, vooral veel deeg maar overdreven gezouten. De rest van de namiddag brachten wij onder de waterkraan door…. Misschien zou het een gedacht kunnen zijn om de klant te vragen of hij “normaal” dan wel “ongezouten” of dan toch wat minder zout wil, de ervaring zou een stuk beter zijn.

  Overigens heel vriendelijk onthaal, voldoende aandacht voor de klant en een respectabele en niet overprijsde wijnkaart… ook dit moet gezegd worden, we dronken lekker voor 29 euro maar dat zout hé…. doe daar wat aan tenzij wij op een toevallige vergissing botsten, we komen terug al was het maar om te kijken of onze eerste indruk verkeerd was…

 3. onlangs ben ik ook gaan eten bij “il sorriso della nonna.” Ik vond de pizza “cremona “super lekker. , Krokant, mooi gepresenteerd, het oog wil ook wat. En heerlijk om te eten, de smaken waren subliem, niets op aan te merken. Een pluspunt voor de kok. Zeker voor herhaling vatbaar.Daarbij ook nog te vermelden, het aangename kader, de vriendelijke ontvangst en bediening van de gastvrouw. Een aanrader voor een pizaa zoals het hoort.

 4. Hallo. Ik ben italiaans … en ben ik echt niet tevreden geweest… Peperduur voor een pizza wat de dimensie in Italië voor kinderen zijn…. Harde bodem en qua droog. NIET proberen de pikante olië op basis van Grappa (nooit gehoord in Italië grappa op een pizza!!!!!).

  Paola

  PS: zeker niet voor echte italianen…..

 5. Zijn zopas thuisgekomen van terug een geweldige en zeer lekkere avond in il Sorriso Della nonna. Het eten was zoals gewoonlijk super lekker en de beste pizza van kilometers in de ronde. De bediening en sfeer zijn altijd top, en wij gaan heel regelmatig daar gaan eten, omdat het gewoon super lekker is.
  Alle negatieve commentaren zijn uit de lucht gegrepen. Het is gewoon LEKKER………
  Hoge bomen vangen veel wind!!!!!!!!!!!!
  Els.

 6. Ik ben ook Italiaanse en dit was zeker een tegenvaller. Ik snap echt niet van waar de goede recencies komen. De ingredienten waren van mindere qualiteit, overal zag je dat ze probeeden kosten te besparen en de schotels waren zeker niet goedkoop. 18 eur voor pasta met pesto en een plakje ham van de colruyt en 5,50 voor een munt tee?? Er is ook niemand daar van Italiaanse afkomst – mss zijn ze er eens op vakantie geweest. Wij gaan er zeker niet terug.

 7. Adrana! Even een reactie ….mijn broer is wel degelijk van Italiaanse afkomst Gezien onze namen Quirino Landi en ik Aurelia Landi lijkt me dat duidelijk. Het eten is duidelijk uw smaak niet, dat kan. Ook in Italië zelf ….zult u restaurants tegenkomen die u niet zullen bekoren. Een ider heeft recht op een mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.