Een kleine revolutie in Brugge…

Deze namiddag heb ik een deel van de poëziewandeling in de Brugse Sint Annawijk gedaan. In een aantal kerken en musea kan je poëzie en beeldende kunst bekijken in een mooi decor.

De tentoonstelling noemt poëzie in dubbeltijd en loopt nog tot 23 mei. Dubbeltijd slaat zowel op de twee eeuwen poëzie die je er vindt alsook op de winter en de lente, de periode waarin de tentoonstelling loopt.

Ik ging langs in de Sint Annakerk, de Brugse “salonkerk” met  een prachtig barok interieur. Daar vind je schetsen van Anne-Mie Van Kerckhoven en verschillende gedichten die telkens op grote witte stoelen worden gepresenteerd naar een ontwerp van Koen Van Synghel die een moderne toets wou aanbrengen in de oude gebouwen.

In de Jeruzalemkapel zijn er naast gedichten ook werk te vinden van Robert Devriendt, hele mooie kleine schilderijtjes die op zich een beeld geven van een voorwerp maar samen een soort verhaal vormen. Het vreemde is dat er eigenlijk geen verhaal is maar dat iedereen zijn eigen verhaal er bij maakt. Het andere kunstwerk van Koo Jeong-a staat in de bovenkapel en is Bleeding lace genaamd. Een heel vreemdsoortig werk…

In het museum voor Volkskunde vind je opnieuw gedichten maar ondertussen kan je ook het museum zelf bezoeken natuurlijk. Er loopt trouwens ook een tijdelijke tentoonstelling over de Bruggeling Guillaume Michiels, een schilder en verzamelaar.

In het grootseminarie kan je de beeldende kunst van onder andere Henri Jacobs, vreemdsoortige tekeningen met vloeiende lijnen, heel speciaal.

Daarna ging ik naar OLV ter Potterie, een beetje verderop, ook hier hetzelfde concept, gedichten op de grote witte stoelen en beeldende kunst. Het museum en de prachtige kerk krijg je er gratis bij…

De toegangsprijs voor alle locaties bedraagt €10 maar is gratis voor Bruggelingen. Handig is ook dat het ticket geldig blijft gedurende de periode van de tentoonstelling zodat je de wandeling ook in “fases” kan afwerken. Let wel dat de maandag alles gesloten is.

De wandeling start eigenlijk in het Gezellemuseum waar je een ticket vraagt/koopt. Op iedere andere locatie krijg je dan een knipje.

De opzet is geslaagd voor wie deze minder gekende wijk in Brugge wil ontdekken, liefhebber is van poëzie en beeldende kunst. Sommige gedichten en kunstwerken vallen wat moeilijk te bevatten en zijn niet voor iedereen even toegankelijk maar je er blijft altijd wel iets hangen en misschien kom je zo open te staan voor gedichten en andere kunstvormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.