Anderhalve dag in Baldje

Sint Idesbald, deelgemeente van Koksijde wordt door de inwoners liefkozend Baldje genoemd. We komen er geregeld want de Strandlaan is het summum voor mensen die houden van lekker eten en op zoek zijn naar het beste van het beste. Slagerij Dierendonck, vishandel Mare Nostrum, bakkerij Destrooper en Divers voor groenten, fruit en delicatessen liggen er op stapafstand van elkaar en als je niet uitkijkt is het huishoudbudget voor een halve maand op als je terug in de auto zit! Collega’s van Annemieke kenden onze voorliefde voor Baldje en trakteerden ons op een overnachting én een etentje. En dat allemaal omdat we getrouwd waren!

Gisteren stapten we dus binnen in hotel Soll Cress, een hotel die volgend jaar 45 (!) jaar uitgebaat wordt door dezelfde uitbaters. De twee dochters van het koppel runnen mee de zaak, netjes verdeelt tussen de receptie en de keuken.

Het gebouw lijkt in niets meer op dat van zoveel jaar terug, verschillende verbouwingen en uitbreidingen zorgden voor meer capaciteit en een welnesscentrum. Niettegenstaande is binnenin veel authentiek gebleven. Dat is meteen ook de charme van het hotel, het familiale karakter is gebleven en wordt uitgespeeld. Verwacht geen afgelikt en steriel geheel met overal wifi ontvangst maar een hotel die zijn vast (ouder) clientèle heeft, nette propere kamers en huisgemaakte producten zonder veel tralala…

Eten deden we de eerste avond in Oh restaurant, langs de Koninklijke Baan op een vijftal minuutjes stappen van het hotel. Van buitenaf zou je er zo voorbijlopen maar het restaurant is vrij diep en het eetgedeelte bevindt zich achteraan.

Het interieur doet loungy aan met overwegend wit en rode tinten. Stapstenen zorgen er voor dat je zonder natte voeten over een waterpartij stapt. Het restaurant doet mee aan een Groupon aktie met een speciaal samengesteld menu. Wij kozen voor het arrangement met bijpassende wijnen die je ook in de BOB versie kan krijgen, de glazen worden dan maar voor de helft volgeschonken. (€33/18)

De verschillende gerechten die de revue passeerden waren stuk voor stuk lekker en mooi op de borden gedresseerd. We waren vooral onder de indruk van de brandade van kabeljauw, de graved lax van pladijs (de vis van het jaar!) en het Simmentaler rund van Dierendonck.

Het restaurant was voor een woensdagavond goed gevuld maar dat was geen probleem voor de keukenbrigade en de bediening, zij hadden alles vlot onder controle. Dit is één van trendy adresjes van de Westhoek!

In de bar van het restaurant proefden we nog van het plaatselijk bier, Sint Idesbald, hoe kan het anders. De link met Brugge was trouwens nooit ver te zoeken want het lichaam van Idesbald, een abt uit de Duinenabdij vlakbij, werd mee verhuisd toen de abdij toevlucht zocht binnen de veilige muren van Brugge. Waar nu het Grootseminarie is werd een nieuwe abdij uit de grond gestampt. Het lichaam van Sint Idesbald ligt nu in de kerk van O.L.V. ter Potterie.  

’s Morgens stond het ontbijt op ons te wachten, niet indrukwekkend maar met lekker broodjes in een mandje op tafel, ham van superieure kwaliteit, een lichtgekookt eitje en huisgemaakte confituren die je nergens nog zo kan vinden. Vooral de aardbeienconfituur was heerlijk, je kon er blijven van eten… Toen stond eigenlijk al vast dat we hier ’s middags terug gingen komen om te lunchen.

Hier wordt nog gekookt zoals vroeger, met verse produkten, echte boter en room. Op de kaart klassiekers, tomaat garnaal, garnaalcocktail, coquille Saint Jacques, cote a l’os, goudbruin gebakken tong,… Er zijn ook verschillende menu’s, keuze genoeg dus.

Wij kozen voor de Sint jakobsschelp en de garnaalcocktail, klassiekers die ook zo werden klaargemaakt, vers gepelde garnalen hadden de cocktail nog hoger kunnen tillen. Hoofdgerecht was meteen ook de dagsuggestie, in echte boter gebakken pladijsfilet met krielaardappelen, botersaus en asperges. In een koperen pannetje op een warmhoudplaat kwamen nog extra saus en aardappelen. Hemels en heel lang geleden dat we nog zo gegeten hadden!

De huisspecialiteit, een souffle van cointreau en chocomousse vervolledigden het festijn samen met een koffie en een thee. We betaalden €128.80, wijn en water inbegrepen. Adresjes als deze moeten gekoesterd worden en onveranderd blijven.

Wanneer we nog eens terugkeren om een stukje vlees te kopen trekken we wat extra tijd uit om hier nogmaals te lunchen, zo maar zonder franjes en met liefde klaargemaakt. Baldje blijft ons bekoren…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.