Geurige kruiden in de Stoofstraat

De Stoofstraat, door sommigen het kleinste straatje van Brugge genoemd, loop je eigenlijk zo voorbij. Je kan er met moeite met twee naast elkaar lopen maar toch zijn er enkele winkeltjes en en restaurant, Malesherbes. Ernaast opende een tijdje geleden Maison De Steban. Ze zijn gespecialiseerd in allerhande kruiden, kruidenmengelingen en aroma’s. Het is er piepklein en je wordt er letterlijk en figuurlijk omringd door de verschillende kruiden. Je hebt wel even nodig om alles te bekijken… Naast ieder pakje kruiden staat er ook een glazen flesje met de mengeling in zodat je even kan ruiken. Er zijn diverse soorten zout, peper, vanille, mengelingen voor rouille, curry, marinades, enz.

Ik koos er twee uit, een mengeling om rouille te maken en eentje met vier kruiden: kaneel, gember, muskaat en kruidnagel. Verpakt in een mooi doosje, een zakje van telkens 25 gram. Ik betaalde €11,75 voor de twee zakjes. Vrij duur dus als je weet dat ik vijftig gram in mijn handen had, als je dat vermenigvuldigd met twintig kom je een astronomisch bedrag per kilo uit…

Het winkelmeisje kan je ook niet echt verder helpen, ze spreekt nauwelijks Nederlands. Ze is een Engelstalige studente die om wat bij te verdienen in de winkel staat. De Steban is van oorsprong een Franstalig bedrijf zodat alle etiketten op de doosjes enkel in het Frans te vinden zijn. In de winkel staan ze wel in het Nederlands vermeld. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel om alles te vertalen en het interieur wat aantrekkelijker te maken.

Licht ontgoocheld stapte ik in gedachten verzonken naar huis en ik kon me van de gedachte niet ontdoen dat Brugge stilaan wordt “overgenomen”. Ik dacht aan de elektrozaak Weyns in de Mariastraat, restaurant de Postiljon in de Katelijnestraat, foto Demey in de Sint Amandstraat… Op korte tijd allemaal verdwenen en vervangen door een soort eenheidsworst. De zoveelste frituur, dag/nachtwinkel, een beetje jammer eigenlijk.

Het zal allemaal wel vraag en aanbod zijn maar ik vind het jammer. Net zoals ik het jammer vind dat ik al jaren met mijn fiets uit elkaar rammel als ik in de Steenstraat rij, een situatie die gewoon blijft aanslepen zonder deftige oplossing maar telkens met halfslachtige maatregelen tijdelijk wordt verholpen. En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden. De overheid heeft nog veel werk… (zucht)

 

4 responses to “Geurige kruiden in de Stoofstraat

  1. Wat je beschrijft is in elke stad en dorp merkbaar: de teloorgang van de middenstand, een malaise bij kleine ondernemers. De heksenjacht van alle Crombez van deze wereld en een steeds doorgedrevener testaankoopmentaliteit bij het winkelend publiek komen daar nog eens bovenop. Iedereen jammert dat de sfeer uit de straten van het centrum verdwijnt maar gaat dan toch gezwind shoppen in de grote ketens aan B-park en consoorten. Daarom doet het goed dat enkelingen zoals jullie nog een spreekbuis vormen voor kwaliteit en een stem geven aan zaken met een ziel. Hou het alstublieft vol.

  2. De geur overvalt je, bij ’t binnenkomen van ’t straatje… Héérlijk…, maar de prijzen swingen de pan uit (samen met de kruiden !)…
    En de overgenomen/over te nemen zaken -> erg… !
    Lie(f)s.

  3. Zaken weer men klanten niet in het Nederlands kunnen verhelpen, ga ik uit principe nooit binnen. In Brussel kan ik dat nog begrijpen maar hier in ons kleine Vlaanderen vind ik het onaanvaardbaar dat winkelbediendes de taal niet machtig zijn. Ik heb geen probleem dat buitenlanders hier werken. Dat is met het verenigd Europa nu eenmaal onvermijdbaar gebleken. Ik vermoed trouwens dat dit in strijd is met de wet. Vermoedelijk rekent men bij dat Frans bedrijf enkel op toeristen die niet goed beseffen welke zaak ze eigenlijk binnen gaan.
    De kasseien in Brugge (en elders) zijn nog altijd een vervelende kwestie. De oplossing is grijs gewapend beton voor alle straten waar zwaar verkeer passeert – het soort beton dat men al een paar jaar heeft aan het stationsplein. Valt niet uit de toon en is veel beter bestand tegen allerlei zware voertuigen. (Trouwens: deze zomer een paar keer met de fiets door Brussel en Gent gereden en daar zijn de kasseien in nog slechtere staat.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.