Le Pain de Sebastien, artisan boulanger!

De Smedenstraat is al langer dan vandaag gekend als een straat waar fijnproevers wel hun ding kunnen vinden. Veel heeft te maken met de vroegere aanwezigheid van het station op ’t Zand. De overweg was vaak gesloten en sneed de stad in twee stukken. Zo kwamen er veel winkels in de buurt van de Smedenstraat zodat de bewoners geen tijd verloren aan de overweg. Dat stukje Brugge kennen we nog altijd als West Brugge. Het station is al lang verdwenen maar de winkels zijn er wel gebleven. Begin deze maand kwam er nog eentje bij; Le Pain de Sebastien. 

Sebastien heeft voor een groot stuk de stiel geleerd bij Franse bakkers en heeft het dus in zijn vingers om brood te bakken zoals we het kennen wanneer we op vakantie in Frankrijk een bakkerij binnenstappen. Dat was ook de geur die me tegemoet kwam toen ik in de Smedenstraat op zoek was naar de “nieuwbakken” zaak.

De inrichting is zeer basic, de focus ligt hier duidelijk op het brood. Alhoewel nog maar open was het er hectisch, de mond aan mond reclame had hier duidelijk al zijn werk gedaan. In de vitrine staan grote zakken bloem te wachten om verwerkt te worden. In de toonbank liggen broden gestapeld.

foto

 

In een kleinere toonbank liggen ook nog eens grote zuurdesembroden waar je stukken kan van kopen. Alle brood wordt hier verkocht per gewicht trouwens.

Een licht meergranenbrood en een snede zuurdesembrood met tomaat kwamen mee naar huis en werden goedgekeurd. Zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan een nog warm stukje brood met daarop wat boter die zachtjes smelt? Het tomatenbrood werd bereid zonder water, het vocht komt van de tomaten zelf. Om het te maken wordt eenzelfde gewicht aan tomaten gebruikt als aan bloem!

Tot buiten stonden ze in de rij om brood te kopen, een fenomeen dat maar enkele bakkers kennen en dan meestal nog op zondagmorgen. Iemand extra in de bediening bleek al nodig te zijn, anders gaat de bakker het wel heel warm krijgen…

Le Pain de Sebastien

Smedenstraat 31

8000 Brugge

050/34 47 44

Gesloten op zondag

3 responses to “Le Pain de Sebastien, artisan boulanger!

 1. Heerlijk brood, inderdaad. En een bevlogen vakman achter de toog en in de bakkerij. Dapper van hem om dit avontuur in Brugge te beginnen. Maar het is van zijn soort dat we meer middenstanders en vaklui nodig hebben om onze winkelstraten weer écht aantrekkelijk te maken Hij past perfect in het Smulstraatje!

 2. http://www.brugsevertellementjes.com/2014/06/21/le-pain-de-sebastien-artisan-boulanger/

  “het” brood met goeie boter, meer had ik niet nodig nadat ik, op mijn terugweg van mijn apotheker, een aantrekkelijk stokbrood aan de haak sloeg en er volledig avond maal van maakte.

  Verdient aan beveling en heb onmiddellijk de daad bij het woord gevoegd door een vriendin, die houdt van zuivere producten, op het spoor van het gouden brood van “Le Pain de Sebastien” te zetten.

  ? Vanwege Pierre-Henri, alias Mentor Kofi Togbe Gandhi _3000 (Belgium-Ghana)
  Contact: Golden_Bridges@telenet.be
  MOB +32479057165

 3. De smaak van het brood was heel lekker maar het brood was serieus opgeblazen alle sneden zaten vol gaten, onmogelijk om daar iets op een deftige manier op te smeren. Brood aan het gewicht ? Voor veel lucht dan 3.45€ betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.